Starea de sanatate a unei femei insarcinate trebuie monitorizata in permanenta de catre specialisti pentru a reduce si elimina aproape complet riscul de complicatii pe timpul sarcinii sau de a da nastere unui copil bolnav.
Testele de urina, analizele de sange si ecografia transvaginala sunt primele teste recomandate femeilor care au aflat ca sunt insarcinate. Analizele de sange se fac in general la inceputul fiecarui trimestru, dar dupa ce este confirmata sarcina cu batai fetale. Toate analizele realizate trebuie sa fie recomandate de catre medicul ginecolog care colaboreaza si se consulta indeaproape cu medici din alte specialitati, daca este necesar. Tot in fiecare trimestru se realizeaza un sumar de urina si o urocultura, iar ecografia transvaginala devine relevanta dupa saptamana a 5-a de sarcina.
In functie de starea pacientei si de parcursul sarcinii, medicii vor mai recomanda analize HIV, VDRL, hemoleucograma, coagulograma sau analize pentru hepatita A,B si C. Alte analize comune sunt cele pentru determinarea valorilor de calciu, magneziu si fier sau pentru identificarea anticorpilor sau prezentei toxoplasmozei. Exista si o serie de analize specializate, precum amniocenteza, care nu sunt recomandate decat in cazuri precise si atunci cand se identifica anumiti factori de risc.
Medicii specialisti recomanda o vizita la medicul de familie pentru o evaluare a sanatatii generale inca dinainte de a lua decizia de a ramane insarcinata, daca este posibil. Si afectiunile dentare trebuie tratate cu precadere inainte de a ramane insarcinata, mai ales acele afectiuni care se pot complica pe perioada sarcinii, deoarece vor fi ceva mai greu de tratat. Bineinteles, cea mai importanta vizita este cea la un cabinet ginecologic unde doamnele vor afla care sunt analizele recomandate in situatia lor.
Fiecare organism reactioneaza altfel la sarcina, asa ca analizele si tratamentele necesare sunt intotdeauna adaptate fiecarei persoane in parte. Cel mai important lucru de care trebuie sa se asigure viitoarele mamici este ca vor avea parte de cea mai buna ingrijire, din partea unor medici cu experienta si ca analizele si testele vor fi realizate intr-un laborator care pune accent pe calitate si rezultate corecte, livrate rapid. Aproape 70% din deciziile medicilor sunt bazate pe rezultatele testelor si analizelor, calitatea acestora fiind primordiala.
Timpul liber este deseori limitat, insa trebuie sa alocam timp pentru analizele care ne vor ajuta sa ne mentinem starea de sanatate si sa avem grija de sanatatea celor dragi. Cereti sfatul specialistilor inainte de a face orice tip de analize si orientati-va spre laboratoare care folosesc tehnica de ultima ora si care si-au creat un nume pe piata locala, pentru a va asigura de calitatea rezultatelor.