Tot mai multi angajatori si-au facut un obicei din a le oferi angajatilor tichete cadou, fie in preajma sarbatorilor, in locul primelor, fie ca bonus pentru concediu.
Ce valoare au tichetele cadou
Tichetele cadou sunt bonuri valorice emise de catre Ministerul Finantelor Publice. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu poate fi mai mare de 50 de lei. Tichetele cadou pot fi folosite in magazine, insa problema este ca nu toti comerciantii le accepta, mai ales ca nu iti pot da rest la un tichet cadou. Potrivit legii, un angajat poate primi tichete cadou in valoare de maximum 150 de lei o data.
Avantajele oferirii de tichete cadou
Un avantaj important este ca din contravaloarea unor tichete cadou nu se calculeaza si nu se retin contributiile de asigurari sociale. Insa, potrivit Codului Fiscal, tichetele cadou sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de 2%.
Spre deosebire de bonurile de masa pe care multi salariati, in special cei de la stat le primesc, cand vine vorba despre tichete cadou acestea pot fi folosite pentru a cumpara cu ele aproape orice, in functie de politica magazinului. Daca in cazul bonurilor de masa acestea nu pot fi utilizate pentru achizitionarea de bauturi sau de tigari, cu tichetele cadou poti cumpara si astfel de produse.
Cand pot primi angajatii tichete cadou
Angajatorul impreuna cu sindicatele hotaraste cand primesc angajatii tichete cadou. De regula acestea se ofera inainte de Paste si de Craciun si, mai nou, si inainte de concediu. Este vorba despre angajatii fideli care sunt rasplatiti de catre angajator cu tichete cadou pe care sa le poata folosi pe durata vacantei.
Tichete cadou mai pot primi si angajatii care au copii, fie drept sprijin pentru parinti pentru cumpararea de jucarii in preajma Craciunului, a Pastelui sau de 1 iunie, fie ca bonificatii sociale. Ele sunt stabilite in Regulamentul intern de acordare a tichetelor cadou, intocmit de fiecare institutie sau firma impreuna cu reprezentantii salariatilor.