Salariile angajaţilor din vestul ţării au crescut cel mai mult în acest an, cu 8%, dublu faţă de media naţională. Desigur, este vorba despre angajaţii firmelor private. În capitală, salariile au urcat anul acesta cu 3,4%, iar în Transilvania şi Moldova au stagnat.
Angajaţii companiilor private din Timiş au fost cei mai norocoşi. Salariile medii brute au crescut cu 8% în acest an, la 3.250 de lei. Explicația că salariile au crescut mai mult în vestul țării este pusă pe seama șomajului mic, de doar 3-4%, față de 7% la nivel naţional, cât și a cererii ridicate de muncitori calificați. Cum oamenii calificați sunt greu de găsit, companiile încearcă să îi motiveze oferindu-le pachete salariale atractive, dar și un program de lucru ce le permite să aibă timp pentru o viață de familie.
"Studiile de piață din ultimii ani ne arată că pachetul salarial este important. Este foarte important pentru ei proiectele la care vor lucra, atmosfera din echipă, compania ca atare și reputaţia ei pe piaţă și, nu în ultimul rând, acest echilibru dintre viața de familie și viața din cadrul companiei", declară Alina Bratu coordonator de comunicare în cadrul unei companii multinaţionale.
Iar timişorenii sunt gata să renunţe în orice moment la locul de muncă, în cazul unei oferte financiare mai bune. Ca să acopere lipsa muncitorilor calificaţi, companiile multinaționale încearcă să-i formeze pe viitorii angajați încă de pe băncile facultăţilor.
"Este greu dacă vorbim de oameni cu multă experiență și relativ greu pentru cei de entry-level. În fiecare an avem colaborări cu Universitatea Politehnica Timișoara și cu Universitatea de Vest pentru anumite specializări de unde noi ne luăm oameni", ne-a mai spus Alina Bratu.
Studiile de piaţă arată că salariile cele mai bune se câştigă în firmele care au cifra de afaceri cuprinsă între 25 si 100 de milioane de euro, acolo unde câştigul mediu lunar este echivalentul a aproape 1.000 de euro. Adică cu 70% mai mult faţă de cele plătite de companiile care au o cifră de afaceri de sub 10 millioane de lei şi cu 8% peste cele oferite de firmele cu afaceri de peste 100 de milioane de euro. Din punct de vedere geografic, în Capitală se câştigă în continuare cel mai bine. Salariul mediu brut este de 4.600 de lei. În acelaşi timp, în judeţele din Transilvania, Muntenia şi estul României, salariile medii brute au rămas la aproximativ acelaşi nivel ca în anul precedent.