Toamna, animalele de companie sunt mai expuse parazitilor

O umiditate crescuta si o temperatura medie inseamna conditii propice pentru inmultirea parazitilor si in special a puricilor. Daca la temperaturi joase un purice ajunge la maturitate in cateva luni, atunci cand vremea duce mercurul din termometru undeva intre 20 si 25°C iar umiditatea depaseste 50-60%, in doar noua zile larva de purice ajunge la maturitate. Daca mai punem la socoteala si faptul ca o femela depune in medie 700-800 de oua, avem o imagine completa privind rapiditatea cu care acestia se pot inmulti.

Toamna aceasta prezinta conditiile perfecte pentru inmultirea acestor paraziti iar riscul ca animalul tau de companie sa se contamineze este extrem de mare. Oricat de curat ar fi acesta sau oricat de multa grija ai pe unde il plimbi, un caine care iese afara si da o singura tura de parc este expus riscului contaminarii. Nu uita ca un purice are abilitatea de a sari zeci de centimetri de pe un animal purtator sau chiar din iarba. Parazitii externi pot fi adusi in casa chiar si de proprietar, doar prin simplu fapt ca are contact cu mediul extern.

Orice proprietar de caini trebuie sa apeleze, si in special in lunile de primavara si toamna, la tratamentele antiparazitare, cum este de exemplu Frontline  ce omoara puricii si capusele atunci cand intra in contact cu pielea animalului. Un astfel de tratament se poate aplica preventiv pe piele, in zona dintre omoplati cu ajutorul unei pipete speciale. Tratamentul este eficient pana la 4 saptamani de la aplicare, iar animalul nu trebuie spalat cu minim 2 zile inainte si dupa administrare. Acest produs actioneaza deopotriva si asupra capuselor sau a paduchilor de animale. Cu ceva grija, poate fi aplicat de oricine, acasa si nu este neaparat nevoie de o vizita la medicul veterinar. Tratamentele antiparazitare pot fi gasite in farmaciile veterinare sau in clinicile veterinare specializate. Acestea vin insotite de instructiuni de folosire si contraindicatii de care trebuie sa tineti seama.

Exista si tratamente antiparazitare masticabile, cu administrare orala, ca de exemplu Bravecto sau Nexgard ce previn si trateaza infestatiile cu purici si capuse. Aceste tratamente sunt eficiente atunci cand parazitii sunt fixati pe gazda. Prin procesul de hranire, capusele sau puricii sunt expuse la substanta activa. 

Igiena animalului de companie este foarte importanta insa nu este o garantie impotriva riscurilor de contaminare cu paraziti. Proprietarii de animale trebuie sa se informeze si sa apeleze la solutii care sa previna raspandirea parazitilor mai ales ca acestia isi gasesc rapid mediul propice in culcusul animalului sau chiar in casa, depunand oua ce pot sa ajunga la maturitate chiar si cateva luni mai tarziu. Este chiar recomandata o parazitare externa regulata care sa protejeze animalul de boli complicate si chiar letale precum bebesioza, ce au ca principal mod de transmitere capusele, purici sau alti paraziti.

Cu siguranta, nu puteti tine un animal de companie doar in casa pentru a-l feri de probleme de aceea este bine sa actionati preventiv, informandu-va mai intai sau apeland la sfaturile unui medic veterinar.