Anul 2013 se inscrie in trendul ascendent pe care a pornit piata de arta din Romania, in urma cu mai bine de 5 ani. Continuand cresterile spectaculoase inregistrate in anii precedenti, 2013 a fost un an in care jucatorii din piata de arta s-au concentrat pe sporirea numarului de clienti, prin diversificarea ofertei si prin activitati de educare a publicului amator de arta. Vezi care au fost cele mai importante tranzactii.
Piata licitatiilor de arta din Romania s-a situat in 2013 la aprox. 15,1 milioane euro, intr-o piata de arta ce poate fi estimata ca depasind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei in piata a dus la cresterea numarului de tranzactii, licitatiile de arta inregistrand cu 6% mai multe obiecte de arta adjudecate decat in 2012, potrivit unui raport realizat de IMA - Institutul pentru Managementul Artei.
In top 10 tranzactii in piata de arta din Romania in 2013, a caror suma totala se ridica la 1.237.000 euro (cu 8% mai mult decat valoarea totala a top 10 tranzactii in 2012), pe langa marii maestri, veterani ai recordurilor in piata de arta romaneasca (Grigorescu, Andreescu, Luchian si Tonitza, care ocupa fiecare mai multe pozitii in clasament), pentru prima data se regaseste avangardistul Victor Brauner, cu opera „Poetul Geo Bogza arata capului sau peisajul cu sonde. Tabloul a fost adjudecat pentru suma de 120.000 euro, intr-o licitatie Artmark din februarie 2013.
Segmentul principal in licitatiile de arta din Romania a ramas arta de patrimoniu, in special creatia artistilor de importanta nationala, ce concretizeaza in continuare cele mai mari valori de piata. Anul 2013 a oferit un nou record absolut pentru piata romaneasca de arta: opera „Doua fete” de Stefan Luchian a fost adjudecata pentru suma de 300.000 euro.
Daca la varful ofertei competitia este de regula limitata, cele mai spectaculoase cresteri in sistemul licitatiilor sunt obtinute de clasicii sfarsitului de secol XIX si inceputului de secolul XX, precum si de modernistii consacrati ai picturii interbelice, a caror accesibilitate relativa inca ii face cei mai cautati in randul cumparatorilor de arta.
Surpriza pietei de arta in 2013 a fost arta contemporana, cu vanzari in licitatiile nationale de arta cu 10% mai mari decat in 2012 (aprox. 1,4 milioane euro), noi recorduri de autor si succese notabile la nivel international. Dar in ciuda cresterilor semnificative in ultimii 3 ani, piata de arta contemporana romaneasca este inca in proces de treptata cunoastere si apreciere, departe de potentialul atins de tari din regiune precum Polonia, Rusia, Ucraina, Turcia etc.
Artmark este leader-ul licitatiilor de arta din Romania cu 76% cota de piata, conform datelor Indexului Pietei Romanesti de Arta. Urmeaza Goldart, cu 11 procente, Alis, cu 5 procente si restul caselor de licitatii (Araart, Grimberg, Pal, Quadro).
Top 10 tranzactii pe piata de arta din Romania in 2013
Sursa: DailyBusiness