Romania s-a mentinut pe pozitia 72, din 185 de tari, in clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Bancii Mondiale (BM), dupa ce in editia precedenta a coborat sapte locuri.
In intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat in raportul institutiei internationale, accesul la credit in Romania a devenit mai usor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garantii.
De asemenea, infiintarea unei afaceri a fost simplificata, prin reducerea timpului necesar pentru obtinerea cazierului fiscal de la agentia de administratie fiscala, se arata in raport.
Pentru a determina cat de usor este sa faci afaceri in statele analizate, BM analizeaza zece indicatori generali. Romania are pozitii internationale mai slabe ca anul trecut la infiintarea unei afaceri, obtinerea permiselor de constructie, accesul la electricitate, inregistrarea proprietatii, accesul la credite, protectia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale si reglementarea insolventelor, in timp ce clasarea in privinta platii taxelor s-a imbunatatit, iar cea referitoare la comertul international s-a mentinut.
Romania se plaseaza cel mai bine in randul celor 185 de tari la accesul la credite, locul 12, chiar daca a fost devansata la acest capitol de 4 state fata de raportul precedent.
Dupa cat de usor este sa infiintezi o firma, Romania se afla pe 68, fata de 63 in raportul anterior. Deschiderea unei afaceri in Romania necesita, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, in timp ce numarul de zile necesar a scazut de la 14 la 10. De asemenea, costul inceperii unei afaceri a coborat de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat in calcul de BM pentru Romania este de 7.910 dolari.
Romania este trasa in jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obtinerea permiselor de constructie si rezolvarea insolventelor, categorii la care ocupa locuri in a doua jumatate a clasamentului.
Fata de anul anterior, Romania a coborat trei locuri in privinta accesului la electricitate, de pe 165 pe 168. Numarul procedurilor necesare unei afaceri sa obtina acces la curent electric a stagnat la 7, iar cel al zilelor la 223. Costul a urcat de la 556,9% din venitul mediu annual pe cap de locuitor la 584,2%. Pozitia Romaniei este cea mai slaba dintre tarile UE, unde media este 74, iar numarul de proceduri cel mai ridicat. Costul este, de asemenea, cel mai mare din spatiul comunitar.
Romania se afla pe 136 la nivel mondial in functie de cat de usoara este plata taxelor pentru companii, comparativ cu 154 in anul anterior. Numarul de plati pe an a fost redus de la 113 la 41, iar cel al orelor necesare a coborat de la 222 la 216. Nivelul total al taxelor platite din profit statului a coborat cu 0,2 puncte procentuale, la 44,2%. Romania este ultima dintre tarile UE atat in privinta locului in topul Bancii Mondiale cat si a numarului de taxe. La nivelul UE, media in privinta numarului de taxe este 12.
Obtinerea permiselor de constructii claseaza Romania pe 129 la nivel global, compartiv cu 123 in anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obtinerea unui permis de constructie, fata de 16 in urma cu un an, insa durata s-a mentinut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.
Romania a coborat in clasamentul international si la rezolvarea insolventelor, cu 5 pozitii, pe 102. Durata procesului si costul ca procentaj din valoarea bunurilor firmei au ramas aceleasi, de 3 ani si 4 luni, respectiv 11%, in timp ce rata de recuperare a crescut de la 28,6 centi pe dolar la 29,2 centi. Pozitia Romaniei este ultima in randul statelor UE, in timp ce rata de recuperare este cea mai slaba, comparativ cu media Europeana de 62,6%.
Atat la inregistarea proprietatilor cat si la comertul international, Romania s-a situate pe 72, aceeasi pozitie ca cea din clasamentul general. Daca la schimburile comerciale pozitia este aceeasi ca anul trecut, in privinta inscrierii proprietatilor, Romania a coborat 2 locuri.
inregistrarea proprietatii necesita, la fel ca in anul anterior, 8 proceduri, are o durata de 26 de zile si un cost de 1,2% din valoarea proprietatii.
in privinta schimburilor comerciale, Romania nu a operat modificari, se arata in raport. Importurile necesita tot 5 documente, 12 zile si un cost de 1.485 dolari pe container, in timp ce importurile au nevoie de 6 documente, 13 zile si 1.495 dolari.
Impunerea contractelor situeaza Romania pe 60, fata de 56 anul anterior. Numarul de proceduri a crescut de la 31 la 32, in timp ce durata a ramas de 512 zile, iar necesarul cheltuielilor la 28,9% din creanta revendicata.
Romania o pozitie buna la protejarea investitorilor, chiar daca a coborat in clasament de pe 46 pe 49. Transparenta reprezinta punctul forte al mediului de afaceri din Romania, cu evaluari mai slabe insa la gradul in care administratorii firmelor pot fi trasi la raspundere, usurinta deschiderii de procese in instanta de catre actionari si nivelul protectiei investitorilor.
Raportul Doing Business 2013 marcheaza a zecea editie a seriei. in zece ani, aceste rapoarte au inregistrat aproape 2.000 de reforme in privinta reglementarii in tarile analizate, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.
"Pe parcursul anilor, guvernele au facut eforturi importante sa-si imbunatateasca climatul de reglementare si sa reduca diferenta fata de cele mai bune practici la nivel global. in timp ce reformele pe care le analizam prezinta doar o imagine partiala a mediului de afaceri dintr-o economie, sunt esentiale pentru rezultate economice precum cresterea mai rapida a numarului de locuri de munca si infiintarea de noi afaceri", a declarat directorul diviziei indicatori globali si analiza la Grupul Banca Mondiala, Augusto Lopez-Claros.
Singapore conduce in clasamentul Doing Business pentru al saptelea an consecutiv. in top zece se situeaza si Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia si Australia.
Polonia a inregistrat in ultimul an cea mai ampla imbunatatire in privinta usurintei de a face afaceri, urmata de Sri Lanka, Ucraina, Uzbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolia, Grecia, Serbia si Kazahstan.
in ultimul an, 108 economii au implementat 201 reforme de reglementare, in urma carora a devenit mai usor pentru antreprenorii locali sa faca afaceri.
Clasamentul in Europa Centrala si de Est:
-
Estonia (21)
-
Macedonia (23)
-
Letonia (25)
-
Lituania (27)
-
Slovenia (35)
-
Slovacia (46)
-
Ungaria (54)
-
Polonia (55)
-
Belarus (58)
-
Cehia (65)
-
Bulgaria (66)
-
Turcia (71)
-
Romania (72)
-
Grecia (78)
-
Moldova (83)
-
Croatia (84)
-
Albania (85)
-
Serbia (86)
-
Ucraina (137)