Trei sfaturi ca să treci mai uşor prin criză

Evitarea oamenilor cu probleme, menţinerea unor costuri fixe scăzute şi cuantificarea cât mai bună a riscurilor sunt trei elemente recomandate de autorul Charles Hugh Smith prin care poţi să îţi faci viaţa uşoară chiar şi dacă vin vremuri grele.

Vine o nouă criză, poate încă şi mai gravă decât cea din anul 2008? Charles Hugh Smith, unul dintre observatorii economiei care a anticipat-o corect şi pe precedenta, spune că da. Cu toate acestea, depinde de noi să ne facem viaţa cât mai uşoare, oricât de grele ar fi vremurile care vin înainte. Înttr-o postare pe blogul său Of Two Minds, el recomandă trei strategii decvate pentru a traversa mai uşor criza.

1. Nu-ţi face de lucru cu oamenii cu probleme!

Este bine să nu încurcămcu oameni, familii sau firme disfuncţionale. Când suntem tineri, mai cu seamă, avem tendinţa de a găsi scuze oamenilor, chiar dacă observăm lesne că au probleme. Ne aşteptăm că se vor descurca astfel încât să-şi depăşească propriile lor disfuncţionalităţi. În plus, credem că îi putem ajuta în acest proces. De fapt - vai! - nu putem. De regulă, oamenii nu se pot debarasa decât cu eforturi extraordinare de problemele lor majore. Dacă ne încurcăm cu oameni, familii sau afaceri disfuncţionale cel mai adesea acestea doar ne vor trage pe noi în jos. Singura cale de a evita acest dezastru este să nu ne facem de lucru încă de la început cu astfel de oameni, familii sau firme. Doriţi-le tot ce e mai bun în lume, dar lăsaţi-i în pace!

2. Fiţi fanatici cu reducerea costurilor fixe!

Chiar dacă pare clişeu, însă este un element-cheie în supravieţuirea unor timpuri grele acela de a-ţi construi în timp o bază care să-ţi asigure câştiguri indiferent de vreme. Remarcabil, deşi oamenii sunt conştienţi de acest lucru atunci când este enunţat în abstract, totuşi foarte puţini sunt cei care şi fac acest lucru. Firmele se mută în zone de cheluieli mai ridicate atunci când văd că le sporesc veniturile, iar oamenii îşi cumpără automobile, case, haine şi vacanţe mai scumpe.

Afacerea este ideală este cea lipsită de costuri fixe. De exemplu: zero pentru chirie şi pentru plăţi suplimentare cu forţa de muncă; biroul acasă şi angajaţi numai free-lanceri. Smith îl citează pe expertul în management Peter Drucker care spune că afacerile nu au profituri, ci numai costuri. Cu alte cuvinte, nu este garanţie pentru vânzări şi venituri sau profituri, însă cu siguranţă cunoaştem costurile fixe, cât rebuie să plătim în fiecare lună.

Costurile cu asigurarea de sănătate reprezintă un astfel de cost fix, la fel ca şi serviciul datoriei. Dacă în primul caz putem face mai puţin, în schimb în cel de-al doilea prescripţia este ştiută: eliminarea datoriei este o cale fică în reducerea costurilor fixe. Să fi frugal este important pentru sănătatea financiară pe termen lung, însă aceasta nu este la fel de important cu a fi fanatic în tăierea costurilor fixe. "A înţelege această diferenţă este o parte importantă a strategiei", scrie Smith.

3. Învăţaţi să calculaţi şi să administraţi riscuri!

Asumarea de riscuri este importantă. Fără acest lucru, veniturile chiar nu vă pot creşte şi sunteţi limitaţi la salariu. Este angajator cel care îşi asumă riscurile, dar beneficiază şi de recompense. Nu îţi asumi riscuri, îţi iei un salariu, dar nu ai nici posibilitatea unei ameliorări drastice a veniturilor în cazul materializări scenariului pozitiv. Pe de altă parte, dacă îţi asumi riscuri, poţi pierde jocul: investiţia, salariul, casa, afacerea.

Nu este cale de a elimina riscul. Viaţa însăşi este riscantă. A face lucruri mari presupune asumări de riscuri. "Calea sigură" aruncă riscurile asupra altora, dar şi beneficiile. Dacă vrei potul cel mai, chiar trebuie să îţi asumi riscuri mari.

Riscurile însă trebuie bine administrate Riscurile trebuie înţelese şi trebuie alese şi limitele pe care ţi le impui singur dacă riscurile încep să se materializeze. Este ceea ce înţelege orice manager de fonduri cu plasamente pe Bursă. Astfel, trebuie găsite căile astfel încât să te fereşti de pierderile catastrofale care este de presupus să apară în criza ce vine.

Sursa: Capital.ro