UE impune mutarea creditelor din valuta in lei la dobanzi avantajoase, cati bani va imprumuta Romania in fiecare secunda din 2014 si ungurii de la MOL vor sa cumpere Oltchim

UE impune mutarea creditelor din valuta in lei la dobanzi avantajoase
 
Acordarea, administrarea dar si eventuala executare silita a creditelor ipotecare se vor face dupa reguli noi in Uniunea Europeana. Schimbarile sunt aduse de o Directiva adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European si care vizeaza cu precadere protectia clientilor bancari. Noile prevederi vor trebui transpuse in integralitatea lor si in legislatia statului roman, intr-o perioada de maximum doi ani. Printre modificarile importante se remarca introducerea obligativitatii ca banca sa accepte cererile clientilor de a-si converti creditele in valuta in moneda locala. Mai mult, arata actul legislativ, institutia de credit va negocia dobanzile la care se face conversia, in asa fel incat clientul „sa nu fie dezavantajat", noteaza www.capital.ro.
 
Cati bani va imprumuta Romania in fiecare secunda din 2014
 
Romania va imprumuta 428 de euro in fiecare secuda din 2014 , cu 11% mai putin decat in 2013, 82 de euro reprezentand dobanzile si comisioanele platite de stat pentru imprumuturile prin care va fi finantata datoria publica, reiese din calculele realizate de www.gandul.info, pe baza celor mai recente informatii ale Ministerului Finantelor Publice (MFP). In total, statul va imprumuta anul acesta circa 60,1 miliarde de lei, echivalentul a 13,5 miliarde de euro, suma suficienta pentru a plati pensiile pe un an si trei luni. La un cost mediu de 6 milioane de euro pe kilometru, Romania ar putea sa-si tripleze reteaua de autostrazi cu aceeasi suma. Banii pe care statul ii va imprumuta in 2014 sunt suficienti pentru a construi 2.250 de kilometri. Anul viitor, suma va urca la 466 de euro pe secunda, din care 88 de euro vor reprezenta costurile de finantare, reiese din serviciul datoriei publice guvernamentale calculat pe baza datoriei contractate la 31 august 2013.
 
Ne-au pacalit. La un an de la preluarea puterii, „sistemul“ de evaporare a banilor publici este intact
 
La un an de la preluarea puterii, coalitia care le-a promis romanilor reducerea formidabilei risipe din bani publici prin transparentizarea actului de guvernare are rezultate palide, lipsite de forta, bune doar pentru palmaresul de PR al cabinetului, dar care nu au reusit sa deranjeze sistemul bine uns de evaporare a banilor in cheltuielile de IT&C, comenteaza Ziarul Financiar. Una dintre cele mai vehiculate initiative, care prinsese tractiune si era sustinuta de mai multe voci de pe piata a fost cea de infiintare a unui post de „director de IT“ apolitic in Guvern care sa faca reguli si sa supravegheze ce face statul cu banii in acest domeniu. Privind la entuziasmul si energia consumate in acele zile in sustinerea acestor initiative, dupa multi ani in care aproape nimeni nu parea ca mai are de gand nici macar sa puna in discutie „establishment“-ul de impartire al banilor publici, si mai apoi la ce s-a intamplat de fapt, nu poti sa nu constati ca toate aceste eforturi au fost pana la urma in zadar.
 
Ungurii de la MOL vor sa cumpere Oltchim
 
Privatizarea Oltchim SPV, compania ce va prelua activele viabile ale Oltchim Ramnicu Valcea, este un joc in patru intre omul de afaceri Stefan Vuza, consortiul chinez Baota Petrochemical Group - Hengchao Sun - Junlun Petroleum, rusii de la Oil Gas Trade si Petchem, divizia petrochimica a concernului de stat maghiar MOL, potrivit administratorului judiciar Oltchim Gheorghe Piperea. Toti cei patru competitori au cumparat caietul de sarcini. Daca de Vuza, chinezi si rusi se stia, intrarea in cursa a MOL este o noutate, insa ungurii se anunta un competitor redutabil, spune Piperea, pentru ca au forta financiara necesara de cumparare a Oltchim SPV. Petchem este intre primele zece companii europene din petrochimie si unul din liderii europeni in productia de polietilena si polipropilena, informeaza www.economica.net.
 
Cum vrea seful eMAG sa aduca noi clienti in online: E nevoie de ceva tare, de spectacol combinat cu pret
 
Strategia de marketing a eMag, accelerata in 2013 prin organizarea a trei campanii consecutive de reduceri in mai putin de o luna, vrea sa dezvete clientii sa cumpere din magazinele traditionale. Astazi, doar un roman din zece este obisnuit sa cumpere de pe internet, insa spectacolul preturilor mici prinde de minune la romani, indiferent de ocazie. Cifrele au ajuns la un nivel record la sfarsitul lunii noiembrie, cand eMAG a castigat cei mai multi bani dintr-un eveniment organizat pana la acea vreme. „Am inceput cu aceste evenimente in urma cu trei ani, cand am facut o promotie in noaptea de Revelion. A fost un esec total din care am invatat foarte mult. Am gresit atunci pentru ca nu stiam cat de mare este impactul. Am trimis un e-mail pe 31 decembrie si am anuntat reducerile. Am avut 100.000 de oameni care in loc sa bea sampanie se uitau pe eMAG.ro”, povesteste Iulian Stanciu, pentru Business Magazin.
 
Lidl scoate dulciurile si snaksurile de la casele de marcat
 
Lidl devine primul retailer care nu va mai expune pe rafturile de la iesirea din cele 600 de magazine din Marea Britanie dulciuri si produse alimentare care ar putea incuraja obezitatea la copiilor, scrie Daily Mail, preluat de Ziarul Financiar. Decizia apare pe fondul reactiei societatii britanice la situatia creata de majoritatea retailerilor care saboteaza eforturile parintilor de a-si incuraja copii sa manance sanatos prin expunerea snacksurilor si a dulciurilor la casele de marcat. Saptamana trecuta, un grup de doctori si profesori au cerut magazinelor si producatorilor din industria alimentara sa reduca nivelul de zahar din mancarurile procesate si din bauturi cu pana la o treime in urmatorii 5 ani pentru a lupta impotriva obezitatii.
 
Sezonul soldurilor. Ghidul cumparatorului de haine la pret redus
 
De la 15 ianuarie la 15 aprilie, comerciantii pot sa-si lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel ca practica reduceri anuntate in prealabil la primarie. Pe langa promotiile si reducerile practicate in general in aceasta perioada, comerciantii mai au la dispozitie, incepand de astazi, o noua metoda de accelerare a vanzarilor: soldarea. Este o metoda de lichidare a stocurilor cu articole de iarna (in special manusi, fulare, caciuli, paltoane si incaltaminte), astfel ca ne putem astepta la reduceri masive de preturi. Comerciantii trebuie sa anunte in prealabil la primarie faptul ca intentioneaza sa practice soldari, astfel ca, pentru a afla unde gasiti preturi reduse, cel mai bine este sa va adresati autoritatii locale, potrivit www.adevarul.ro.
 
Banca Mondiala creste estimarea privind cresterea economica globala, pe fondul revenirii economiilor puternice
 
Banca Mondiala (BM) a crescut estimarea de crestere economica globala, in conditiile in care politicile de austeritate aplicate in timpul crizei de catre economiile dezvoltate au fost relaxate, pe fondul redresarii economice. Institutia financiara, cu sediul la Washington, previzioneaza ca economia mondiala va inregistra un avans de 3,2% in acest an, comparativ cu 3%, estimarea initiala din iunie 2013. Pentru anul trecut, BM a anuntat o crestere de 2,4%, arata Bloomberg. O parte din aceasta crestere reflecta imbunatatirea situatiei economice a celor 18 tari din zona euro, cresterea economica sustinuta din SUA, dar si avansul de doua ori mai mare decat estimarile din Japonia.
 
Franta: Scandal amoros si taieri de cheluieli
 
Aflat in mijlocul unui scandal amoros, presedintele Frantei, Francois Hollande, a prezentat, marti, un plan care prevede taieri de cheltuieli publice, pentru a redresa economia slabita a tarii. A doua cea mai mare economie a zonei euro a crescut infim in 2013, ceea ce a tras in jor toata regiunea, care isi revine cu greu dintr-o recesiune indelungata, noteaza CNN Money. „Este timpul sa stabilim care este cea mai importanta problema a Frantei. Trebuie sa producem mai mult, trebuie sa producem produse mai de calitate”, a declarat seful de la Elyssee, in fata tirului de intrebari ale jurnalistilor legate de aventura sa cu actrita Julie Gayet.
 
Rusia ar putea imprumuta Ungariei pana la 10 mld. euro, pentru constructia a doua reactoare nucleare
 
Rusia ar putea imprumuta Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei a doua reactoare noi la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit unei intelegeri intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele rus Vladimir Putin, transmite Bloomberg. Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus. Rosatom construieste centrale nucleare in tari precum Bangladesh si Iran.
 
Secretele pe care smartphone-ul le impartaseste lumii intregi
 
Fan Zhang, proprietarul Happy Child, un restaurant asiatic din centrul orasului Toronto, stie ca 170 dintre clientii sai au fost in cluburi, in noiembrie. El mai stie ca 250 dintre ei au mers la sala de fitness in luna respectiva sau ca 216 vin din Yorkville, un cartier invecinat. Oamenii de afaceri isi urmaresc clientii si le construiesc adevarate profiluri ale obiceiurilor zilnice pe care acestia le au, folosind o retea care a plasat senzori in restaurante, sali de yoga sau alte locuri in care oamenii obisnuiesc sa-si petreaca timpul, scrie Wall Street Journal. Start-up-ul, care este de un an in piata, a plasat astfel de senzori in aproape 200 de locuri, pe o raza de aproape un kilometru in centrul orasului canadian. Senzorii, de marimea unui pachet de carti de joc, urmaresc semnalul emis de smartphone-urile conectate la retelele Wi-Fi, oferind astfel informatii despre locurile pe care le viziteaza o anumita persoana intr-un anumit interval de timp.

 

Sursa: InCont.ro