Un studiu arata ca unul dintre cele mai folosite obiecte de bucatarie este de 200.000 de ori mai murdar decat colacul vasului de toaleta, cele 10 milioane de bacterii aflate pe 2,5 centimetri patrati din suprafata lui prezentand riscul sindromului Guillaun-Barré, care poate duce, in final, la paralizie.
Descoperirea cercetatorilor americani se refera la buretele de vase, expertii identificand legaturi intre bacteriile de pe bureti, carpe si suporturile din lemn pentru taiat si o bacterie care poate provoca paralizie, scrie Daily Mail.
Rezultatele analizelor arata ca exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de bucatarie si un milion de bacterii pe aceeasi suprafata a unei carpe de vase, oamenii de stiinta sugerand, cu privire la concentratia bacteriilor, ca ar fi mai sanatos sa taiem legumele pe un vas de toaleta decat pe un suport din lemn de bucatarie.
In ceea ce priveste microorganismele, vasul de toaleta este unul dintre cele mai curate lucuri din casa, a spus Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, Statele Unite. Potrivit profesorului, a carui munca de studiere a transmiterii bolilor include analiza tipului si a raspandirii bacteriilor de pe obiectele de gospodarie, ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult alte lucruri din casa, precum buretii, carpele de vase si pungile de cumparaturi refolosibile.
Un alt profesor, Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de varf ai Marii Britanii, a confirmat faptul ca bucataria, in special buretele de vase, se numara printre cele mai murdare spatii din casa.
"Este in regula daca folosim buretele ca sa spalam vasele, sa inlaturam mancarea de pe farfurii in apa fierbinte, dar niciodata, niciodata nu folositi un burete ca sa stergeti o farfurie curata!", a spus Pennington pentru Daily Mail.
Conform acestuia, una dintre cele mai mari tinte pentru Agentia de Protectie a Sanatatii a fost o bacterie numita Campylobacter, care poate cauza paralizie si se gaseste adesea pe buretele de bucatarie.
"Se intampla frecvent si provine din carnea de pasare. Poate provoca sindromul Guillain-Barre", a mai spus Pennington, adaugand ca aceasta bacterie nu afecteaza judecata sau simtul, dar se poate raspandi astfel incat sa afecteze miscarea. "Oamenii pot ajunge efectiv blocati."
In majoritatea cazurilor, oamenii isi pot reveni, dar recuperarea poate dura saptamani, luni sau ani.
"De departe cel mai murdar obiect este buretele de bucatarie", a spus si John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra si presedintele Consiliului de Igiena - comitetul care compara standardele de igiena din lumea intreaga.
In cel mai recent studiu al sau, Consiliul respectiv a examinat mostre din case din noua tari diferite si a descoperit ca 21 la suta din carpele de bucatarie considerate curate contin, de fapt, cantitati ridicate de substante contaminante. In plus, au fost identificate bacterii fecale in locuri diverse din casa, cu rezultate variabile de la o tara de la alta.
Astfel, Arabia Saudita are cele mai murdare frigidere, 95 la suta dintre cele verificate picand testul bacteriologic pentru E. coli. In Africa de Sud, cel mai murdar spatiu din casa este marginea cazii, locuintele studiate prezentand niveluri ingrijoratoare de E.coli in aproape doua treimi din cazuri si de mucegai in 40 la suta.