Grupul bancar italian UniCredit SpA, prezent si pe piata din Romania, a depus o oferta preliminara pentru preluarea bancii poloneze Bank BGZ si in paralel discuta cu investitorii despre posibilitatea vanzarii divizei sale din Ucraina, a declarat joi directorul general de la UniCredit, Federico Ghizzoni.
Federico Ghizzoni, care l-a inceputul acestui an a vandut operatiunile UniCredit din Kazahstan, a precizat ca aceste masuri fac parte din strategia bancii de a-si intari prezenta in tarile pe care le considera ca fiind de baza si de a iesi de pe acele piete unde crede ca exista oportunitati mici de crestere.
„Am facut o oferta pentru o banca poloneza, deocamdata suntem inca intr-o faza incipienta”, a declarat Ghizzoni joi dimineata. Ulterior, seful UniCredit a precizat ca banca respectiva este Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, detinuta de grupul bancar olandez Rabobank, si ca ar putea valora aproximativ un miliard de dolari.
In luna iunie a acestui an Rabobank a anuntat ca analizeaza mai multe 'optiuni strategice' pentru BGZ dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora banca olandeza ar putea sa-si vanda pachetul de 98% pe care il detine la Bank BGZ si ca tranzactia ar putea sa valoreze un miliard de dolari.
Un purtator de cuvant a precizat ca oferta, facuta prin intermediul Pekao, divizia poloneza a UniCredit, nu este una obligatorie deoarece procesul de vanzare este intr-o faza preliminara, noteaza Agerpres.
Potrivit presei poloneze exista si alte banci interesate de BGZ, precum bancile franceze Credit Agricole si BNP Paribas, banca olandeza ING si banca poloneza Getin Noble Bank.
Separat, Ghizzoni a anuntat ca UniCredit testeaza piata pentru activele sale din Ucraina adaugand insa ca nu a luat o decizie. UniCredit a cumparat Ukrsotsbank in 2008 intr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro. „Testam piata, nu este usor sa iesi de pe piete de genul acesta. Am avut nevoie de doi ani ca sa vindem operatiunile din Kazahstan”, a spus Ghizzoni.
UniCredit, cel mai mare creditor din fostele state comuniste din Europa de Est, a inceput sa-si reorganizeze operatiunile din Europa Centrala si de Est in conformitate cu un plan strategic pe cinci ani destinat cresterii profitului si intaririi soliditatii financiare. UniCredit isi va concentra investitiile pe cele mai promitatoare piete (Rusia, Turcia, Polonia si Cehia) in timp ce in alte tari precum Ucraina se gandeste la vanzarea operatiunilor.
In Romania, grupul este prezent prin UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit vrea sa cumpere o banca din Polonia dar s-ar putea retrage din Ucraina
Sursa: Daily Business