Peste 100 de banci, asiguratori, firme de brokeraj si administratori de fonduri din Romania s-au inregistrat pentru a pune la dispozitia SUA date despre americanii care au peste 50.000 de dolari in conturi, odata ce statul roman a incheiat o intelegere de principiu cu SUA pentru transferul datelor.
Romania a ajuns la un acord de principiu cu SUA pentru transferul de date in baza unei legii care ii vizeaza pe contribuabilii americani cu conturi in strainatate (Foreign Account Tax Compliance Act - FACTA). Autoritatile romane si-au dat acceptul pentru includerea pe o lista a tarilor cu acord de principiu de la 2 aprilie 2014, potrivit Trezoreriei americane.
Intelegerea dintre Romania si SUA urmeaza modelul stabilit de acordurile cu Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania. Acordul prevede ca institutiile financiare straine din jurisdictiile partenere sa poata raporta direct autoritatilor fiscale nationale, care transmit datele ulterior celor din SUA.
Printre institutiile de credit din Romania inregistrate conform legii FACTA se numara banci mari, precum Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank, dar si cooperative de credit,cum ar fi Banca Cooperatista 8 Martie Codlea si Banca Cooperatista Rascoala Botosani, potrivit datelor publicate de Fiscul SUA.
Pe lista se afla, de asemenea, firme de brokeraj precum Raiffeisen Capital & Investment, SSIF Broker si NBG Securities, companii de asigurari, printre care Allianz Tiriac Asigurari, Groupama Asigurari si Uniqa, dar si administratori de fonduri.
Pana in prezent, 77.000 de institutii financiare straine, unele chiar si din Rusia, s-au inregistrat conform FACTA, iar aproximativ 70 de tari au acceptat sa transmita informatii.
SUA ar putea bloca accesul pe piata americana in cazul institutiilor care nu se conformeaza, noteaza revista americana Forbes.
Autoritatile din Statele Unite au inceput o campanie agresiva impotriva americanilor care isi ascund averile in strainatate, in contextul crizei financiare. FACTA a intrat in vigoare 2010.
Mai multe banci mari au fost nevoite sa plateasca sume mari de bani pentru a incheia acorduri amiabile prin care sa scape de investigatii in care erau cercetate pentru ca ar fi facilitat evaziunea.
Intr-un astfel de caz, banca elvetiana Credit Suisse a acceptat sa achite o amenda record de 2,6 miliarde de dolari pentru ca ar fi ajutat americani bogati sa-si ascunda averile si sa evite taxe.
Sursa: InCont