Yahoo, Samsung şi Twitter, printre companiile cu mari probleme în 2016

Banca din Italia Monte dei Paschi di Siena şi banca americană Wells Fargo se alătură companiilor IT, precum Yahoo şi Samsung, pe lista firmelor care au avut probleme şi au înregistrat scăderi ale acţiunilor în 2016, potrivit CNN.

Yahoo a început anul 2016 reducând 15% din forţa de muncă. Apoi, compania a recunoscut două atacuri cibernetice care au afectat peste un miliard de utilizatori. Atacurile au generat incertitudini asupra achiziţiei care ar fi urmat să fie realizată de Verizon. Acţiunile companiei au scăzut cu 14% de la cel mai înalt punct atins în septembrie, înainte de a mărturisi primul atac asupra conturilor utilizatorilor.

Samsung s-a confruntat în 2016 cu mari probleme, compania fiind nevoită să cheme milioane de smartphone-uri Galaxy Note 7 după ce dispozitivele au început să ia foc. Apoi, aceasta s-a oferit să înlocuiască telefoanele cu altele care ar fi fost sigure, dar care s-au dovedit că erau predispuse să ia foc.

Compania a fost nevoită să oprească producţia modelului Note 7, ceea ce a dus la pierderi de miliarde în materie de profit, dar a afectat semnificativ şi reputaţia. Mai mult, firma a fost nevoită să recheme trei milioane de maşini de spălat pentru că prezentau riscul de explozie. Acţiunile Samsung au avut de suferit în urma incidentului Note 7, dar şi-au revenit, ajutate de anunţul făcut de companie prin care susţinea că îşi va revizui structura.

Banca Wells Fargo a concediat, în septembrie, 5.300 de angajaţi care au creat, în secret, două milioane de conturi neautorizate. Acţiunile Wells Fargo au scăzut cu 12% în săptămânile care au urmat scandalului, dar şi-au revenit la scurt timp după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Cel mai mare creditor din Germania, Deutsche Bank, s-a confruntat, în 2016, cu profituri mici şi reducerea locurilor de muncă. În septembrie, Statele Unite au cerut daune în valoare de 14 miliarde de dolari pentru ipoteci toxice lansate înainte de criza financiară. Investitorii au fost îngrijoraţi că banca nu va avea fonduri necesare pentru a plăti amenda.

Vineri, 23 decembrie, Deutsche Bank a anunţat că a ajuns la un acord de 7,2 miliarde de dolari cu autorităţile din Statele Unite pentru cereri toxice de ipoteci. Acţiunile creditorului au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, dar şi-au revenit rapid. Totuşi, acestea sunt cu 20% mai scăzute faţă de începutul anului.

Twitter a început anul 2016 cu un preţ scăzut al acţiunilor, recunoscând, la finalul lui 2015, că pierde utilizatori. Twitter a anunţat că va reduce sute de locuri de muncă şi va renunţa la aplicaţia video, Vine. În ultimele luni ale anului, compania a anunţat că a suspendat contul cofondatorului Jack Dorsey, pierzând, apoi, mai mulţi directori executivi.

Acţiunile Twitter au fluctuat în 2016 pe fondul speculaţiei că firma va fi cumpărată. În prezent, acţiunile sunt în scădere cu 20% faţă de începutul anului.

Monte dei Paschi di Siena are credite neperformante în valoare de 28 de miliarde de euro. Cea mai veche bancă din lume, care funcţionează de 544 de ani, a fost declarată cel mai slab creditor din Europa.

Banca a încercat să îşi rezolve problema, dar nu a reuşit să strângă cinci miliarde de dolari de la investitorii privaţi, fiind nevoită să ceară guvernului italian bailout-ul. Acţiunile băncii au fost suspendate în urma anunţului de bailout.