Avand in vedere ca, de-a lungul timpului, au existat nenumarate abuzuri ale politistilor rutieri, care au impartit amenzi de circulatie in stanga si-n dreapta, pentru a-si indeplini norma, au inceput sa circule anumite mituri legate de felul in care soferii ii pot intimida pe agentii constatatori, prin solicitarea unor documente suplimentare, pentru a-i determina pe acestia sa nu ii mai penalizeze in trafic sau sa le dea doar un avertisment.
Deoarece zvonurile legate de aceste practici s-au propagat foarte rapid si sunt de multe ori daunatoare soferilor, site-ul Amenda-online s-a hotarat sa faca lumina in acest caz si sa iti explice exact care sunt drepturile si obligatiile acestora, atunci cand sunt trasi pe dreapta de polititstii rutieri.
Ce obligatii au soferii care primesc amenzi de circulatie
Unul dintre miturile foarte populare din mediul online este ca politistii trebuie sa aiba un motiv foarte bun pentru a trage soferii pe dreapta si ca nu le pot da amenzi de circulatie decat pentru acel motiv. De aceea, unii soferi considera ca daca ei merg regulamentar, nimeni nu are dreptul de a-i opri in trafic, lucru total neadevarat. Politistii rutieri au tot dreptul sa opreasca autoturismele pentru control, chiar daca soferii nu au incalcat niciuna dintre regulile de circulatie. Astfel se pot depista conducatorii auto, care au consumat bauturi alcoolice, care nu au permis auto, care circula cu un vehicul cu numere false sau care este furat.
Un alt mit este acela ca, atunci cand politistii opresc masini, ei sunt obligati sa-si arate legitimatia. In plus, daca soferii solicita, ei mai sunt obligati sa le arate ordinul de serviciu sau actele aparatului radar. In realitate, agentii constatatori au ecusoanele cu numele si insignele de politisti la vedere, pe uniforma, singura lor obligatie fiind sa se prezinte verbal. De asemenea, conducatorii auto nu au dreptul de a solicita filmarile sau actele aparatului radar, in cazul in care primesc amenzi de circulatie pentru depasirea vitezei legale. Singura modalitate de a-si gasi dreptatea si de a evita plata amenzilor de circulatie este cu ajutorul justitiei.
Soferii sunt incurajati in mediul online sa insiste pe verificarea actelor politistului, in speranta ca astfel vor scapa de plata amenzilor de circulatie, insa aceasta atitudine le poate face mai mult rau, prin enervarea suplimentara a agentilor constatatori.
Conducatorii auto trebuie sa retina faptul ca ei nu ii pot trage la raspundere pe politistii rutieri, prin verificarile exhautive ale actelor lor, ci doar superiorii lor din politie au aceste atribute. Singurul lucru pe care acestia pot sa-l faca, atunci cand considera ca sunt penalizati pe nedrept, este sa se conformeze si apoi sa mearga in instanta, in termen de 15 zile de la primirea proceselor verbale pentru plata amenzilor de circulatie.
Cum poti face plata amenzii de cicrulatie simplu si eficient
Pentru acest lucru, exista site-ul Amenda-online.ro, unde soferii pot face plata amenzilor de circulatie foarte simplu si rapid, chiar din confortul propriei locuinte. Astfel, acestia pot scapa de alergatura inutila, de aglomeratia de la ghisee si de nervii cauzati de birocratie. In plus, cand fac plata amenzii de circulatie online, nu exista riscul de a rataci dovada de plata, deoarece aceasta este tramisa in format electronic pe adresa de e-mail si poate fi disponibila oricand, la orice ora. Serviciul asigurat de site-ul Amenda-online.ro este autorizat de Directia de Taxe si Impozite Locale si se adreseaza tuturor persoanelor fizice din Romania, in mod gratuit.