Desi specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda alaptarea bebelusului exclusiva pana cand acesta implineste varsta de 6 luni si continuarea alaptarii pana cand implineste varsta de doi ani, sunt foarte multi parinti care nu pot respecta aceste recomandari ale specialistilor.
Fie ca este vorba de motive ce tin de sanatatea mamei, fie ca este vorba de motive ce tin de alegerea parintilor, de comoditatea lor, de locul de munca al mamei, sunt foarte multe cazurile in care, inca din primele zile de viata, bebelusii primesc alimentatie bazata pe lapte praf ieftin si bogat in vitamine, minerale, probiotice si prebiotice, acizi grasi si nutrientii necesari unei cresteri si dezvoltari normale a copiilor.
Mituri legate de alimentarea cu lapte praf
Exista suficient de multe mituri legate de alaptarea artificiala, asa cum mai este denumita si hranirea cu lapte praf a bebelusilor si copiilor mici. Sunt mame care sunt aratate cu degetul si blamate pentru ca nu au facut tot ceea ce le-a stat in putinta sa isi alapteze bebelusul, dar sunt si mame care stiu sa treaca cu brio peste aceste situatii.
Hranirea cu lapte praf a bebelusilor inca din primele zile de viata se face cu formule speciale de lapte, in functie de varsta si de necesitatile organismului lor, astfel incat acestia sa primeasca toti nutrientii necesari unei dezvoltari frumoase si armonioase.
Desi gurile rele spun ca laptele praf nu este la fel de bogat in vitamine ca si cel de mama, intr-adevar laptele matern este mult mai bun deoarece compozitia se schimba si este adaptata nevoilor copiilor, insa daca mama nu isi ia vitaminele si nutrientii necesari din alimentatie, nu le va putea asigura nici copiilor. Laptele praf,in schimb, are aceeasi formula si, daca sunt respectate instructiunile de preparare, atunci se va dovedi la fel de hranitor pentru copii ca si laptele de mama.
Un alt mit este acela ca bebelusii hraniti cu lapte praf se constipa sau au probleme digestive sau de tranzit intestinal. Adevarul este ca si bebelusii alaptati pot sa se constipe, cateodata cate o saptamana poate sa treaca fara ca bebelusii sa aiba iesire afara, iar acest fapt nu ii ingrijoreaza pe medici, poate doar pe parinti.
Laptele praf se spune ca este o solutie pentru parintii comozi, insa realitatea este alta. In timp ce mamele care alapteaza este suficient sa scoata sanul si sa isi hraneasca copilul in miezul noptii cand acesta plange, cele care prepara lapte praf au nevoie de apa fiarta si racita, incalzita, de biberoane si tetine sterile, precum si de reteta necesara pentru a prepara laptele praf conform indicatiilor.
Online este disponibila o gama foarte variata de lapte praf pentru copii, de la cele mai fragede varste, la laptele praf adaptat copiilor cu probleme, pana la laptele praf de continuare. indiferent care ar fi alegerea parintilor in ceea ce priveste alimentatia bebelusului, aceasta trebuie respectata.