Care sunt cei mai doriți candidați din sectorul IT în 2020

Care sunt cei mai doriți candidați din sectorul IT în 2020 Care sunt cei mai doriți candidați din sectorul IT în 2020

Anul acesta stă sub semnul impactului generat de criza coronavirus, așadar asistăm la adaptări, dar și la schimbări de situație surprinzătoare în toate sectoarele, iar sectorul IT nu face excepție – atât în România, cât și în principalele hub-uri de activitate la nivel mondial, precum Statele Unite ale Americii.



De exemplu, la capitolul schimbări, în acest moment, în SUA, în ecosistemul IoT (“Internetul lucrurilor”) securitatea rețelelor este preocuparea nr. 1 pentru companii, lucru care influențează inginerii software, este de părere Vivien Untaru, General Manager VON Consulting, agenție de recrutare specializată pe posturi din sfera IT&C.


Într-o perioadă marcată de distanțarea socială, serviciile remote, livrările de la distanță și asistența clientului final aproape integral prin intermediul aplicațiilor digitale, în România candidații din IT pot miza în continuare pe cunoștințele de Python, Java/Spring, testare manuală și testare automată, BA, algoritmi și structuri de date, este de părere specialistul HR de la agenția de recrutare VON Consulting.


Dar e bine de avut în vedere că în alte zone ale Globului, precum America de Nord, companiile caută la fel de asiduu și specialiști în tehnologii RPA ori de realitate augmentată sau realitate virtuală, fenomen confirmat și de un studiu recent Hired, citat de http://www.developer-tech.com.


Noua realitate are nevoie de angajați pregătiți


“Din discuțiile cu clienții noștri și urmărind trendurile altor piețe pe care activăm – Germania și SUA – companiile vor căuta anul acesta ingineri software specializați în acțiuni de development, testare, suport, iar surpriza vine din avântul interesului pentru soluții de securizare a rețelelor. Fără doar și poate aceste tendințe se vor reflecta și la nivelul filialelor locale ale marilor companii.

În plus, pentru domenii precum retail, producție ori transporturi, precum și pentru sectorul auto, companiile sunt deschise la recrutarea de personal cu expertiză în tehnici de realitate augmentată sau realitate virtuală. Și este și normal, având în vedere focusul clientului final spre consumul și accesarea de bunuri și servicii cu extensie digitală”, completează specialistul în recrutare.


Deloc întâmplător, inclusiv candidații sunt interesați să capete noi skill-uri incluzând aceste segmente, la nivel internațional aproape jumătate dintre aceștia apreciind că în top 3 noi tehnologii pe care doresc să le deprindă în 2020 ar include realitatea virtuală și augmentată, alături de soluții de tip RPA (Robotic Process Automation), care înregistrează și interpretează aplicații, cu ajutorul cărora tranzacțiile, gestionarea datelor, procesarea acestora și transmiterea lor să poată fi făcută eficient, prin multiple sisteme IT.


În mod surprinzător, RPA nu aduce beneficii doar la nivelul managementului din compania care implementează sistemul. Conform unui studiu efectuat de Goldsmiths University, companiile care au implementat tehnologii RPA au înregistrat o creștere cu 28% a performanțelor în cadrul companiei, în timp ce 24% dintre angajați au avut capacitatea de a inova mai mult la propriul job.


Rămân în vizorul recrutorilor: inginerii cu expertiză în computer vision și dezvoltatorii de aplicații


Abilitățile de testare, expertiza în arhitectura și designul sistemelor, cât și în blockchain rămân arii de expertiză pe care companiile din IT&C le targetează, dar ceea ce este interesant de urmărit, din studiul Hired citat de www.developer-tech.com, este creșterea interesului pentru inginerii cu expertiză în computer vision și pentru dezvoltatorii de aplicații și de jocuri.


Ce limbaje de programare se caută în 2020


Un alt aspect interesant: cererea companiilor de specialiști în limbaje de programare tinde să devină întrucâtva invers proporțională cu preferințele dezvoltatorilor, trend vizibil în mod special în Statele Unite.

În SUA, unele dintre cele mai solicitate limbaje de programare sunt cele care în România ocupă ultimele locuri, dar topul include în continuare limbaje de programare precum Python, Java, JavaScript, PHP, Scala, Ruby, TypeScript, Kotlin, Obiectiv C.

Python, JavaScript și Java rămân printre limbajele preferate ale dezvoltatorilor și continuă să aibă o cotă de piață ridicată și la nivelul angajatorilor.

De luat în seamă: chiar dacă dezvoltatorii nu le preferă, Ruby și Objective-C sunt cerute de diverse industrii la nivel global.


“România devine rapid un hub de tehnologie de nivel mondial, are un bazin extins de talent ingineresc bine educat și legături puternice cu piațe software – printre care automotive, semiconductori, telecomunicații. Iar candidații români au capacitatea să se adapteze la cererea internațională de expertiză aplicată, care devine din ce în ce mai vizibilă prin intermediul filialelor locale ale jucătorilor de top. Acestea caută experți care pot să susțină direcțiile globale de acțiune”, completează Vivien Untaru.


Despre VON Consulting

Agenția de recrutare IT VON Consulting activează pe piața din România din 2003. În prezent, VON Consulting are 3 birouri în România (București, Brașov și Cluj), unul în SUA și este în proces de deschidere a unuia nou la Düsseldorf, Germania. VON Consulting are 150 de angajați și a lucrat cu clienți din UE și SUA, în principal în industria IT, telecomunicații, rețele și semiconductori, unii dintre ei Fortune 500.


Informații de contact

Nume Companie

SC SAG MEDIA COMMUNICATIONS SRL

Persoana de contact

Andreea Paleologu

Telefon

0732710894

E-mail