Dacă poposiți la Hunedoara aveți ce vedea și învăța, iar din toată această varietate de monumente istorice, noi am ales Castelul Corvinilor – perla județului Hunedoara. În continuarea textului vă invităm să-l cunoaștem, să trecem prin culoarul istoriei și dezvăluim misterele acestui monument transilvănean.
Castelul Corvinilor, zis și Castelul Huniazilor, fiind un monument al arhitecturii gotice din România, cu frumusețe de anvergură mondială, a intrat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Este proprietatea statului și așa restaurat și transformat în muzeu, în fiecare an este vizitat de sute de mii de turiști, iar numărul acestora se mărește în fiecare an. A fost ridicat de către Iancu de Hunedoara, în secolul al XIV-lea, inițial fiind o fortificație de piatră, o cetate elipsoidală, cu ziduri de 2 m alcătuiți din blocuri de calcar dolomitic precum și din piatră de râu.
Ioan de Hunedoara începe a doua etapă de construcții între anii 1446-1452 când transformă cetatea într-o reședință nobiliară care a reflectat rangul său. Castelul a devenit mai luxos, cu zone de locuit. Se construiește o capelă, palatul în sine, format din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală, reprezentând un punct deosebit și unic al arhitecturii Transilvaniei.
Între anii 1458 – 1480 se desfășoară ultima etapă de construcții, în zona de nord a castelului, poreclit aripa Matia, pentru că a fost realizată pe timpul regelui Matia Corvin. În această perioadă castelul devine unul de amploare cu o arhitectură precum acelor din vestul Europei.
În secolul al XIX-lea, după anii 1854, din cauza unui fulger a izbucnit un incendiu la castel, care a durat două săptămâni. În urma acestui incendiu, castelul a fost restaurat, fațada palatului mare dinspre oraș și acoperișurile. S-au adăugat un șir de creneluri și turnulețul de supraveghere. Elementele decorative din piatră au fost schimbate.
https://www.daibau.ro/articol/425/castelul_corvinilor_-_perla_judetului_hunedoara