Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE) si Editura C. H. Beck organizeaza, in seria „IADUER – interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene in Romania” conferinta
Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene si experiente ale sistemului roman de drept
Conferinta va avea loc miercuri 19 iunie in Amfiteatrul Ion Heliande Radulescu al Bibliotecii Academiei Romane.
Cu aceasta ocazie va fi lansat volumul Mihai Sandru, Mihai Banu, Dragos Calin, Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene si experiente ale sistemului roman de drept, Editura C.H. Beck, 2013.
Procedura trimiterii preliminare reprezinta coordonata esentiala a dialogului dintre instantele judecatoresti nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Dupa ce in primii trei ani de la aderare, din Romania au fost trimise doar doua cereri pentru pronuntarea unei decizii preliminare, in ultimii doi ani numarul acestora a crescut exponential. Are loc, insa, un dialog real intre instantele judecatoresti romanesti si Curtea de Justitie, sunt pregatite instantele si avocatii pentru ca acest incident procedural sa nu devina o povara inutila pentru actiunea nationala?
Lucrarea analizeaza trimiterile preliminare provenite de la instantele judecatoresti romanesti, alaturi de elemente aflate in legatura cu trimiterea preliminara si considerate esentiale pentru intelegerea acestui mecanism, precum: principiile procedurii trimiterii preliminare; repartizarea competentelor intre instantele nationale si Curtea de Justitie; modul de redactare al unei cereri pentru pronuntarea unei decizii preliminare si cerintele minime care trebuie indeplinite in acest sens; actul de procedura al instantei nationale prin care se dispune sesizarea Curtii de Justitie; respingerea de catre instante judecatoresti a cererilor formulate de parti de sesizare a Curtii de Justitie; suspendarea unei actiuni in situatia sesizarii Curtii de Justitie ori in cazul in care exista o trimitere preliminara inregistrata la Curtea de Justitie cu acelasi obiect ori cu un obiect asemanator; mentinerea, modificarea sau retragerea trimiterii preliminare de catre instanta nationala; procedurile accelerate la Curtea de Justitie; procedura in fata instantei nationale dupa primirea raspunsului Curtii de Justitie.
Lucrarea ofera o bogata culegere de jurisprudenta a instantelor judecatoresti romanesti, alaturi de numeroase exemple din jurisprudenta Curtii de Justitie.