București, 30 octombrie 2015
Asociația Oameni Sănătoși Timișoara, în parteneriat cu: Asociaţia Obârșia, Alba Iulia- Partener 1, Asociatia R.Y.M.A.(„Revolutionary Youth Movement for Art”) Alba Iulia- Partener 2, SC N&D ANDRA OIL SRL Alba Iulia- Partener 3, Asociatia Diamant Alba Iulia- Partener 4, ACPDA – Associaco Cultural Porto d’Artes- Porto, Portugalia- Partener 5 anunţă a treia conferinta de promovarea a proiectului „Oportunități prin antreprenoriat social”, ID 147959 care a avut loc astazi, 30 octombrie 2015, in Bucuresti.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-1013, Axa Prioritară 5 Promovarea Incluziunii Sociale, Domeniul Major de Intervenție 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale
Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii și în viața economică și socială, atât prin îmbunătățirea competențelor și dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale acestora, cât și prin punerea în practică a unui model eficient de economie socială utilizând transferul de bune practici, promovarea unei societatii inclusive și coezive în scopul asigurării bunăstării cetățenilor la nivelul a 3 regiuni. Prezentul proiect promovează facilitarea accesului pe piața muncii a grupurilor vulnerabile și promovarea unei societăți care să asigure bunăstarea tuturor cetățenilor, indiferent din grupul din care provin..
Dintre obiectivele specifice ale proiectului amintim:
- Informarea, consilierea și formarea în vederea îmbunătațirii compețentelor profesionale și a competitivității pe piața muncii a 79 de persoane din structurile economiei sociale, dintre care 56 persoane din grupuri vulnerabile;
- Dezvoltarea a 14 intreprinderi sociale (viitoare unități protejate), din care 6 în mediul rural care vor crea un numar de 79 de locuri de munca, din care 56 (reprezentand 70.9%), pentru persoane din grupuri vulnerabile;
- Consolidarea capacității celor 14 structuri de economie socială precum și încurajarea cooperării între acestea ;
- Realizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivelul zonelor vizate, în vederea dezvoltării abilităților și încrederii în sine a persoanelor din grupul țintă.
Aceste demersuri vor avea efecte pozitive asupra creșterii oportunităților de ocupare pentru persoanele vulnerabile și promovării economiei sociale ca instrument flexibil și durabil pentru dezvoltarea economica, răspunzând la obiectivul operațional al DMI 6.1 (corespunzător DCI POSDRU).
Până la această dată s-a angajat si format grupul tinta al proiectului. De asemenea s-au infiintat 14 structuri de economie socială împărțite în zonele: București, Brașov, Alba Iulia. Aceste structuri de economie socială sunt:
SES1- Centrul Fericirii Bucuresti
SES2: Centrul Fericirii Brasov
SES3: Centrul Integrat Alba Iulia
SES4: Salon servicii manichiura si pedichiura
SES5: Ansamblu folcloric
SES6: Agentia de turism
SES7: Agentie de organizare evenimente
SES8: Restaurant
SES9: Agentie de productie publicitara
SES10: Companie de constructii
SES11: Companie de curatenie si menaj
SES12: Firma producatoare fier forjat
SES13: Firma producatoare Sculptura
SES14: Centrul Abundenta
Elementul de originalitate a proiectului îl constituie transferul în România a modelelor de bună practică în domeniul economiei sociale din Portugalia. Schimbul de bune practici va incepe saptamana viitoare, 1-7 noiembrie 2015, printr-o deplasare la Porto a reprezentantilor solicitnatuluii si partenerilor.
Prin proiect vom urmari dezvoltarea unei retele a unităților de economie socială. În spiritul obiectivului general al POSDRU, acest proiect va reprezenta o investiție în dezvoltarea capitalului uman în randul persoanelor din grupurile vulnerabile
Proiectul se va desfășura până la 31 decembrie 2015.
Pentru mai multe informaţii despre acest proiect:
Asociația Oameni Sănătoși
Florina Onetiu, Resposnabil Relatii Publice
Tel. E-mail: [email protected]
Pentru mai multe informaţii despre POSDRU, accesaţi site-ul www.fseromania.ro