GLORIA - asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen FINAL DE PROIECT

foto gloria


Institutul de Medicină Legală Iași în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Foreningen Hedda, anunță finalizarea proiectului “GLORIA - asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen“. 

 

Peste 550 de persoane adulte și copii care au trecut prin situații dramatice din cauza violenței domestice sau de gen au beneficiat pe durata a 3 ani de sprijin și ajutor pentru a ieși din situația de vulnerabilitate. 

Proiectul a avut ca obiectiv principal asistarea grupului țintă format din persoane adulte și copii din mediul rural și mic urban din județele IAȘI, VASLUI, BACĂU ȘI NEAMȚ victime/martori ai violenței domestice și/sau abuzului sexual, persoane care au beneficiat de servicii specializate în vederea depășirii situației de vulnerabilitate. De asemenea, s-au organizat programe de instruire, oferite personalului medical, profesioniștilor și voluntarilor care interacționează cu problematica violenței domestice și abuzului sexual, de către formatori specializați de la partenerii implicați în derularea proiectului.

 

„Iată că am reușit să scoatem din situația de criză aceste persoane și să le facem viața mai bună. Nu e ușor să trăiești cu spaima că mâine ar putea avea loc din nou un episod de violență și să nu ai pe nimeni în jur care să te sfătuiască și să te sprijine să ieși din această conjunctură. Pentru câteva sute de femei și copii, acest proiect a însemnat salvarea lor de la o viață chinuită și chiar să înlăturăm riscul morții!” a spus coordonatoarea proiectului și Directoarea IML Iași, Prof. Dr. Diana Bulgaru Iliescu.

 

Pentru succesul intervenției și acoperirea integrală a zonei de acțiune, proiectul a inclus o activitate consistentă de promovare a modelului de intervenție care valorifică contactul direct cu autoritățile publice locale/județene, instituțiile publice și private, alți factori de interes din mediul rural și mic urban din cele 4 județe.

 

 Ne bucurăm că am putut asista victime ale violenței domestice și de gen din mediul rural și mic urban din județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț, acoperind o zona de 250 de comunități locale unde serviciile de acest tip lipsesc sau sunt insuficiente. Au fost identificate și angrenate toate pârghiile de diseminare, puncte și factori de interes, persoane resursă, lideri de opinie la nivel local etc., care pot promova și disemina informația la nivelul potențialilor beneficiari. Rezultatul acțiunilor de promovare contribuie totodată la responsabilizarea comunităților locale față de fenomenul violenței domestice. a precizat Laura Albu, Președinta executivă a Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.

 

 

Complementaritatea serviciilor oferite reprezintă o cheie a succesului: victimele violenței domestice și de gen au nevoie nu doar de servicii medicale, psihologice, juridice ci și de orientare profesională și sprijin pentru a obține independența financiară. Această componentă a proiectului a fost asigurată de partenerul Fundația CORONA, a cărei Directoare executivă, Irina Sile, declară: ”Am ajutat femei și fete, victime ale violenței, să descopere că nu depind de agresor, că pot deveni independente și că legătura financiară cu agresorul poate fi ruptă oricând, spre binele personal și al copiilor. În programul ocupațional creat, centrat pe dezvoltarea personală a femeilor, am oferit consiliere individuală specializată pentru identificarea unui loc de muncă precum și acces la programe de formare. Prin acțiunile noastre am arătat victimelor cât de multe pot face, ce puternice sunt și că viitorul înseamnă speranță. Este necesara intervenția pe termen lung pentru a întrerupe spirala violentei si a ajuta victimele sa-si dobândească independenta financiara si sa iasă din cercul sărăciei.”

Valoarea și succesul proiectului au fost asigurate prin parteneriate importante care au asigurat expertiză valoroasă și implicare instituțională necesară activităților proiectate și realizate. „Sunt mândru de proiectul derulat și de colaborarea cu partenerii noștri români, de care ne leagă o prietenie veche și cu care am lucrat pe multe proiecte ce vizează violența domestică și colaborarea între România și Norvegia în trecut”, a împărtășit plin de entuziasm Jorgen Lorenzen, Director al Foreningen Hedda.

Luminița Popescu, Secretar de Stat Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse Intre Femei și Bărbați, consideră că ”Rezultatele din proiectul GLORIA întăresc evident convingerea că evoluția societății civile a marcat un real progres și rolul sectorului ONG ca actor non-statal major contribuie la concretizarea și protejarea valorilor universale și europene pe care structurile statale le cultivă și le urmăresc.”

“Proiectul a abordat și a explorat aspecte deosebit de importante pentru toate femeile și copiii din mediul rural din cele patru județe acoperite de proiect din perspectiva consecințelor, perspectivelor și soluțiilor pe identificate prin colaborare permanentă și abordare integrată, în legătură cu situațiile de violența domestică.” a spus Monaliza Cîrstea, Directoare ANES.

Proiectul GLORIA - asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen, COD PN4010, ctr.2/25.02.2021/N, a beneficiat de un grant în valoare de 1.226.252 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului de Dezvoltare Locală. Obiectivul proiectului: facilitarea accesului persoanelor victime ale abuzului și violenței domestice și de gen din mediul rural din județele Iași, Vaslui, Bacău si Neamț la servicii integrate de calitate in scopul ieșirii din situația de criza si îmbunătățirii calității vieții cu efecte pozitive in direcția prevenirii si reducerii fenomenului violenței domestice.

Proiectul a fost coordonat de Institutul de Medicină Legală Iași în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Foreningen Hedda.

Informații suplimentare coordonare servicii și referire cazuri: 0787878806, helpline 0800.070.017, email [email protected],

 Site web proiect: https://proiectulgloria.ro/, FB: https://www.facebook.com/ProiectGLORIA/

Site web promotor si parteneri proiect: www.imliasi.ro, www.cmsc.ro, www.fundatiacorona.rowww.anes.gov.ro; http://heddafound.no

www.eeagrants.ro și www.frds.ro

 



Informații de contact

Nume Companie

Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară

Persoana de contact

Petronela Serban

Telefon

0787878806

E-mail