Manifest de românitate. Spectacol - eveniment "Sarmizegetusa" by Liza Panait

Liza Panait Liza Panait


Peste 200 de personalități au aplaudat spectacolul - eveniment "Sarmizegetusa" organizat la București de "Asociația Humaniterra" și susținut de Secretariatul General al Guvernului, cu ocazia primei etape din procesul de aderare a României la OECD.


„Vă mulțumim din suflet pentru tot ce a însemnat seara trecută! A fost ca un pansament în aceste vremuri tulburi!"

„Incursiunea în neprețuitele comori ale strămoșilor noștri m-a reconectat la ce e important!"

„Felicitări din tot sufletul! A fost un eveniment minunat și atât de necesar!"

"Elegantă și istorie, sub lumina reflectoarelor: o seară memorabilă. Felicitări și mulțumiri!"

„Am avut ocazia să cunosc sufletul acestui popor și m-am îndrăgostit de el! Mulțumesc!"


Au fost doar câteva dintre comentariile post-spectacol eveniment - Sarmizegetusa- cetate și izvor de românitate, susținut de Secretariatul General al Guvernului și realizat de "Asociația Humaniterra" luni, 9 decembrie, într-un cadru impresionant.


Candelabrele strălucitoare, invitații de marcă din lumea diplomației, medicinei, camerelor de comerț, administrației publice și a societății civile au pregătit spațiul pentru celebrarea culturii și istoriei noastre prin prisma creativității contemporane.


Spectacolul-eveniment a avut loc cu ocazia primei etape din procesul de aderare a României la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Acest proces a implicat eforturi susținute pentru coordonarea principalilor actori politici, economici și sociali pentru ca România să ofere un exemplu de reziliență și transformare, cu accent pe inovație, echitate socială și respect pentru mediu.


Sufletul serii, Liza Panait, a insuflat evenimentului grație și rafinament, iar Viorel Panait a adus serii dimensiunea de spectacol-epopee potrivit pentru omagierea moștenirii noastre culturale de excepție din ambele rădăcini daco-romane.


„Probabil că a fost cel mai greu proiect la care am lucrat vreodată", a mărturisit Liza Panait, „pentru că a presupus o incursiune într-o istorie ale cărei detalii vizuale, stilistice, poate chiar emoționale, nu le cunoaștem cu adevărat, întrucât a fost consemnată doar lacunar. Am avut nevoie, mai mult ca oricând, nu doar de documentare, ci de inspirație, de rugăciune, de încredere că putem invoca împreună spiritele de lumină ale acestui popor. Au fost 64 de ținute, materiale nemaifolosite până acum în felul acesta (cânepǎ, in, borangic, voal), accesorii inovative (bijuterii din lemn și plută, împletituri nenumărate), tehnici de lucru speciale (broderii decorative dacice și romane adunate din toate sursele posibile), trei mirese, trei lumi legate între ele prin firul emoției, care ne definește identitatea...."


Evenimentul a fost mai mult decât o celebrare a artei, a fost o întâlnire de suflet între trecut și prezent, între tradiție și inovație.


Fiecare detaliu, de la decorul somptuos, la muzica de fundal, la momentele artistice și energia lor, a contribuit la o experiență de neuitat pentru toți cei prezenți și un manifest de unitate și românitate în aceste vremuri complexe.


Momentele artistice au fost susținute de Ozana Barabancea, Marcel Pavel, Maria Răducanu, acompaniați de Sorin Zlat și Sorin Zlat Sr, dansatorii Bucur Horia Dragoș și Cristea Daria, precum și participarea extraordinară a membrilor trupei Phoenix și Phoenix Legendar - Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann, Vlady Cnejevici, Teo Boar și Cristi Gram.


Amfitrionul evenimentului a fost actorul Marius Bodochi.


Viorel Panait- „Aveam 17 ani când a venit Phoenix la noi, la Brăila. Și, pentru că vroiam să stau cât mai mult în prezența lor, am plătit portarul să intru la toate repetițiile. Îi priveam ca pe niște zei! M-am îndrăgostit atunci de energia lor, de spiritul românesc, pe care îl aduceau pe scenă, de profesionalismul și pasiunea lor! Și, atunci când am gândit acest spectacol, am știut că, indiferent ce trebuie să fac, ei trebuie să fie pe scenă! Împreună!"

Și au fost! În amintirea strămoșilor daci și romani, a cetății Sarmizegetusa, loc sacru și plin de semnificații al neamului românesc, acest spectacol a fost dedicat momentelor fundamentale ale formării poporului român , ca simbol al identității și continuității noastre în istorie.


Spectacolul va putea fi urmărit în întregime pe TVR 2, Internațional, Cultural și TV Moldova, în ziua de 27 decembrie. Parteneri evenimentului au fost TVR și Radio România Cultural.


Detalii pe www.lizapanait.ro