Sfecla rosie - Ingredientul Secret al lunii aprilie de pe platforma Electrolux

Ingredientul lunii aprilie de pe platforma The Secret Ingredient este sfecla rosie. Aceasta a fost introdusa in gastronomie din cele mai vechi timpuri, in prezent fiind consumata atat fiarta sau cruda, cat si coapta sau murata, precum garnitura, salata, in supa, bors sau chiar si in deserturi.

Pe platforma The Secret Ingredient, Electrolux propune luna de luna un ingredient secret si trucuri profesionale pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin electrocasnice de top, ci si prin informatiile si sugestiile creative. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi. Toate aceste sfaturi si secrete culinare sunt oferite de Electrolux in parteneriat cu Chefi profesionisti.

Sfecla rosie – o scurta istorie

Cultivata inca din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusa ofranda zeilor, considerandu-se ca valora greutatea ei in argint. Romanii au inceput sa o cultive, preparandu-o impreuna cu miere si vin. Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrarii „De re coquinaria”, includea sfecla in retete de supa si recomanda chiar utilizarea ei in pregatirea unei salate cu dressing de mustar, ulei si otet.

Pe parcursul istoriei, proprietatile medicinale ale sfeclei au inceput sa capete importanta, ea fiind utilizata in tratarea febrei, ranilor si a unor diferite probleme dermatologice. In acea vreme, sfecla avea radacina lunguiata si subtire si semana cu un morcov. Forma rotunjta a radacinii a luat nastere in secolul XVI si a devenit foarte apreciata in Europa de Est 200 de ani mai tarziu. Radacina sfeclei rosii contine potasiu, magneziu si fier, dar si vitaminele A, B6 si C si acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidantii si fibrele din sfecla rosie o fac un aliment foarte sanatos.

Sfecla rosie in gastronomie

Sfecla este utilizata in aproape toate bucatariile lumii, fiind consumata atat in garnituri si salate, cat si in supe, borsuri sau deserturi. De exemplu, in bucataria indiana, sflecla este tocata, fiarta, condimentata si servita ca garnitura, pe cand in Rusia si Ucraina se prepara un bors de sfecla, care este data prin razatoare sau tocata. Acesta se serveste rece sau cald, cu smantana, lapte batut, kefir sau iaurt. In zona asiatica, sfecla este consumata cruda sau murata, iar in Australia sfecla este inclusa in retetele de hamburgeri.

 

Datorita pigmentului care ii da culoarea, numit beta cianina, sfecla este folosita si in medicina sau drept colorant alimentar. Mai mult, femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-si colora buzele si obrajii.

Clatite americane cu sfecla

O reteta propusa de Anca Lungu, food blogger

Ingrediente:

Un ou

250 g de faina

Doua lingurite de praf de copt

190 ml de suc de mere

125 g de sfecla rosie fiarta

O lingurita de scortisoara

Ulei vegetal pentru prajit

Miere pentru servit

Un praf de sare

Unt

 

Mod de preparare:

1. Cu un mixer se bat bine oul, faina, praful de copt si putina sare;

2. Se toarna peste amestec sucul de mere si se mixeaza compozitia;

3. Se rade sfecla rosie si se incorporeaza in amestec. Apoi se adauga scortisoara;

4. Se incinge o tigaie unsa bine cu ulei si se prajesc clatitele pentru aproximativ doua minute pe fiecare parte;

Savurati la micul dejun cu putin unt si miere deasupra.

Pofta buna!

Pentru a descoperi idei, retete si ingrediente care iti vor deschide un nou orizont al gustului, urmareste lunar Ingredientul Secret de la Electrolux.