Tulburarea Borderline este, din pacate una dintre cele mai frecvente afectiuni de care sufera tinerii cu varste curprinse intre 25 si 35 de ani in prezent. Din cauza faptului ca indivizii isi neglijeaza sanatatea psihica, acestia ajung sa sufere pe termen lung, dezvoltand reactii greu de controlat si sentimente negative extrem de puternice.
Cei care isi doresc sa fie foarte bine informati si, in acelasi timp sa descopere cum sa se fereasca de acest tip de tulburare au la dispozitie in randurile ce urmeaza cateva dintre cele mai importante informatii despre boala care a ravasit deja mii de tineri in intreaga lume.
Ce este tulburarea Borderline?
Pentru inceput, indivizii trebuie sa stie ca tulburarea Borderline este o conditie psihica ce le poate afecta personalitatea pentru o perioada indefinita. Aceasta boala este caracterizata de schimbari bruste de dispozitie, dar si de o gandire dihomotica, din cauza careia tinerii nu mai au capacitatea de a vedea lucrurile fie pozitive, fie negative. In acelasi timp, persoanele care au aceasta conditie pot avea o stima de sine foarte scazuta, alternativa cu momente de dezinhibitie exagerate, in timpul carora pot sa ia decizii irationale sau chiar periculoase.
Cum se poate identifica?
Medicii de specialitate au observat de-a lungul timpului care sunt semnele ce indica aparitia tulburarii Borderline la pacienti. Printre acestea se numara variatiile de dispozitie, gandurile predominant sumbre, dorinta tinerilor de a se izola de familie, dar si de prieteni. In cele mai grave dintre cazuri, tulburarea este asociata si cu depresia, putandu-se ajunge chiar si pana la tentative de suicid. Mai mult, indivizii isi scapa de sub control viata, atat din punct de vedere personal, cat si profesional si, in majoritatea cazurilor se confrunta cu probleme financiare serioase.
Cauze
In ceea ce priveste cauzele care pot conduce la dezvoltarea tulburarii Borderline, ele sunt de mai multe tipuri. De exemplu, factorii de mediu joaca un rol esential in ceea ce priveste parcursul indivizilor. Familiile instabile, abuzurile din perioada copilariei, sentimentele de nesiguranta: toate acestea pot reprezenta factori declansatori ai bolii psihice. Medicii mai sustin si faptul ca tulburarea poate fi cauzata de factori medicali. Atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a-si indeplini functiile vitale asa cum ar trebui, creierul este afectat si incepe sa vada realitatea intr-un mod distorsionat.
Tratament
Din fericire, tulburarea psihica poate fi tratata. Esential este ca tinerii sa constientizeze, insa ca au nevoie de ajutor si sa se indrepte catre persoane apropiate, care sa ii ghideze catre un medic bun. Terapia este una dintre cele mai comune variante de tratament disponibile in prezent pentru redobandirea echilibrului dintre psihic si fizic. In acelasi timp, exista si tratamente medicamentoase care pot ajuta pacientii sa isi revina, dar ele trebuie administrate numai sub atenta supraveghere a unui doctor de specialitate.
Alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice si activitatile cat mai diverse sunt 3 elemente care ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase din punct de vedere fizic si psihic. Recomandat este ca tinerii sa isi prioritizeze foarte bine fiecare zi, astfel incat sa aiba suficienta vreme si pentru propria persoana!