Cu siguranta ca o diploma de studii superioare iti poate deschide anumite usi in viata, dar nu iti garanteaza ca vei ajunge in clubul exclusivist al celor mai bogati oameni din lume. Desi multi dintre cei mai de succes oameni de afaceri au urmat cursurile unor universitati, exista si un numar surprinzator de mare de miliardari fara facultate, cam 35% din total.
Business Insider prezinta o lista cu miliardari europeni care nu au diploma de studii superioare.
Ingvar Kampgrad, fondatorul Ikea, Suedia, 89 de ani, avere - 3,4 miliarde de dolari
Kampgrad si-a dezvoltat spiritul antreprenorial inca de pe vremea cand era copil si vindea chibrite vecinilor. Cand a implinit 17 ani, tatal sau i-a oferit drept recompense pentru rezultatele sale scolare o suma de bani pe care a investit-o in infiintarea Ikea. El a ales afacerile in dauna studiilor, iar cinci ani mai tarziu a adaugat mobile in portofoliul de produse al Ikea.
Richard Branson, proprietarul Virgin Group, Marea Britanie, 64 de ani, 5 miliarde de dolari
Branson s-a lasat de scoala la 16 ani pentru a pune bazele unei reviste de lifestyle pentru tineri. El le-a luat interviu unor cantareti celebri precum Mick Jagger iar la varsta de 20 de ani a infiintat un business pentru vanzarea de discuri importate prin comenzi prin posta. Un an mai tarziu, afacerea sa a fost afectata de o greva a postasilor, asa ca el a deschis primele magazine Virgin Records.
Francois Pinault, proprietarul Christie’s, Franta, 78 de ani, 13,2 miliarde de dolari
La fel ca Branson, Pinault a renuntat la liceu pe cand avea 16 ani. Apoi a lucrat timp de mai multi ani pentru compania familiei, specializata in comert cu lemne. Si-a deschis propria firma in domeniu la varsta de 26 de ani, cu 100.000 de franci imprumutati de la familie. Acum detine mai multe branduri de fashion de lux, precum Alexander McQueen, Saint Laurent si Stella McCartney. Acesta mai detine si casa de licitatii Christie's.
Liliane Bettencourt, proprietara L’Oreal, Franta, 92 de ani, 41 de miliarde de dolari
Ca mostenitoare a imperiului L'Oreal, Bettencourt nu a fost nevoita nici din punct de vedere financiar si nici profesionl sa urmeze cursurile unei facultati. Bettencourt detine 33% din actiunile L'Oreal, dar a pierdut constrolul asupra averii sale dupa ce instanta a stabilit ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale pentru a o administra, in urma unui proces intentat de catre copiii acesteia. Este a 10-a cea mai bogata persoana din lume.
Amancio Ortega, fondatorul Zara, Spania, 79 de ani, 69,5 miliarde de dolari
Ortega a abandonat scoala cand avea doar 14 ani, pentru a lucra la o companie de curierat. Abia in 1975, la varsta de 40 de ani, el a infiintat Zara, devenind un om de afaceri bogat. Pana atunci a lucrat in industria textila, evitand sa-si finalizeze studiile. Primul magazin Zara a fost deschis in 1975.