6 obiceiuri care iti pateaza imaginea si te fac sa pari neprofesionist

6 obiceiuri care iti pateaza imaginea si te fac sa pari neprofesionist

A fi profesionist inseamna sa respecti cele mai inalte standarde de integritate atunci cand actionezi pentru binele companiei la care lucrezi, precum si al angajatilor, actionarilor si clientilor acesteia. Indiferent de nivelul la care ajungi in cariera sau de ce job dobandesti, nu uita de unde ai plecat si nu fi nerecunoscator sau nepoliticos. Iata cateva obiceiuri care iti pot strica imaginea si iti pot atrage o reputatie de neprofesionist.

Nu-ti respecti angajamentele  

Toata lumea spune "eu ma tin de cuvant", dar practic niciun manager de HR care le transmite candidatilor la un job "voi reveni cu un raspuns in cateva zile" nu face de fapt asta.

Cuvantul dat reprezinta un angajament serios si dai dovada de neprofesionalism daca nu iti respecti promisiunile, spune Liz Ryan, CEO si fondator al Human Workplace, pe pagina sa de LinkedIn.

Netransmiterea unui raspuns candidatilor la un job nu reprezinta insa singurul exemplu de nerespectare a unor angajamente. Spre exemplu, daca ai spus ca vei termina un raport sau vei apela un client, trebuie sa o faci, chiar si atunci cand iti este greu sau esti obosit.  

Dai vina pe alte persoane pentru greselile tale  

"Aruncatul pisicii" in curtea unor colegi, in loc sa iti asumi propriile greseli, este inca un obicei prin care dai dovada de neprofesionalism.    

Este necesar sa evaluezi cat mai obiectiv situatia, sa vezi unde ai gresit si cum poti remedia problema.  

Exagerezi cu alcoolul la evenimente de business  

Alcoolul inlesneste comunicarea si poate fi gasit la multe evenimente de business-networking. Daca exagerezi insa cu bautura vei da dovada de lipsa de profesionalism. Ca masura de precautie, incearca sa bei mai putin decat ai putea bea de obicei.  

In acest fel, nu iti vei "arunca" reputatia profesionala la gunoi doar pentru o senzatie mai intensa.

De asemenea, daca iti inchipui ca starea de euforie generata de consumul de alcool iti imbunatateste abilitatile de a lua decizii sau pe cele de comunicare, te inseli.  

Iti uiti manierele inainte de a ajunge la birou  

Oamenii au cinci simturi primare si este lipsit de profesionalism sa le invadezi pe oricare dintre ele la locul de munca. Nu manca alimente incalzite in fata calculatorului, pentru ca ceilalti colegi nu vor sa miroasa ce ai gatit pentru masa de pranz in timp ce ei incearca sa lucreze.  

Nu e in regula sa vorbesti tare la birou, deoarece nimeni nu vrea sa-ti auda conversatiile telefonice . Daca folosesti bicicleta la pranz, fa un dus inainte de a începe sa lucrezi din nou.  

Nu mesteca gheata din paharul cu bautura in sedinte. Manierele sau lispa lor pot fi inca un indicator al profesionalismului sau al lipsei acestuia. Fii atent!  

Iti arunci colegii in "gura lupului"

Cand cineva face o gafa la locul de munca, poti sa il atentionezi direct, pe un ton amical si discret. Vei lasa impresia de neprofesionist daca ii vei atrage atentia acelui coleg de fata cu restul. Ce se intampla daca erai tu in locul lui?  

Nu-ti mai dai interesul pentru sarcinile de la birou

Se spune ca este suficient timp pentru a le face pe toate in viata. Profesionalismul tau reiese din fiecare raspuns la un apel telefonic, sms sau e-mail, asa ca ai grija ce spui si sa-ti faci treaba cat mai bine.

Este foarte enervant atunci cand primesti raspuns la un email transmis anterior si iti dai seama ca cel care l-a scris nu ti-a citit de fapt  tot mesajul.  Asa ca ia-o mai incet si fa-ti treaba cat mai bine posibil, chiar si atunci cand esti sub presiune.