Cine isi mai poate imagina, astazi, lumea fara calculator sau derivate ale acestuia? Cine isi mai aminteste de vremurile in care pe biroul de la serviciu nu exista un computer? Sau cine isi mai poate organiza viata personala fara un laptop sau o tableta pe care sa stocheze carti, muzica, fotografii si filme? Iar pentru asta trebuie sa-i multumim in mare parte lui Bill Gates si Steve Jobs.
Primele hard diskuri pentru stocarea datelor in corporatii sau institutii guvernamentale au aparut in anii '50, cand cantareau tone si ocupau camere intregi. Insa puteam vorbi de computere personale – celebrele PC-uri, abia incepand cu anii '70, perioada maximelor incercari in domeniu, urmand ca din ani '80 acestea sa devina tot mai populare si sa le regasim in din ce in ce mai multe case.
Marimea calulatoarelor s-a diminuat de-a lungul anilor, ca urmare a tranformarii principalelor componente: valva a fost inlocuita cu tranzistorul, iar acesta a fost in inlocuit ulterior cu microcipul, care era mai mic si care facea computerul mai usor de manevrat. In consecinta, calculatorul a inceput sa castige popularitate.
In anii ’50, un IBM se vindea cu jumatate de milion de dolari
Daca in anii '50, IBM vindea un calculator cu jumatate de milion de dolari, la valoarea banilor de astazi, iar acestea puteau fi numarate pe degete, in 1965 se vandusera deja 20.000 de computere in toata lumea, cel mai faimos fiind modelul IBM System/360.
IBM System/360, folosit intr-o fabrica Volkswagen
Cinci ani mai tarziu, microcipul evoluase si putea contine 1.000 de tranzistoare, acesta fiind momentul care marcheaza debutul epocii in care calculatorul a inceput sa puna stapanire pe vietile noastre. In 1971, microprocesoarele incep sa se vanda in masa, iar primul PC care a devenit cel mai popular la vremea lui a fost Intel 4004, dezvoltat de Ted Hoff, care costa in jur de 3.500 de dolari. Dupa doar un an, Intel lanseaza modelul 8008, cu mult mai puternic decat 4004, dar care se vindea la jumatate din pretul acestuia.
Si daca la inceput calculatoarele erau manevrate doar ce cei initiati, care stiau sa le foloseasca, Bill Gates si Paul Allen au fost cei care au adus computerul in casa fiecaruia dintre noi.
Bill Gates si Paul Allen, oamenii care au adus calculatorul in fiecare casa
Revolutia PC-ului incepe intr-o zi de decembrie 1974, cand Paul Allen, venit in vizita la prietenul sau Bill Gates, cumpara un ziar de la chioscul din Piata Harvard. Aceasta poate fi numita una dintre cele mai importante achizitii ale unui ziar din istorie, avand in vedere ce avea sa declanseze. La pagina cu subiecte din IT a ziarului, Allen citeste un articol despre un computer personal - Altair, care urma sa fie lansat in curand si care ii avea ca public tinta pe pasionatii de cibernetica.
Paul Allen si Bill Gates, la inceputurile Microsoft
Cu ziarul de 75 de centi in buzunar, a dat buzna in camera de camin al lui Gates, care era student in anul al doilea la Harvard si care era cunoscut pentru “fanatismul” sau in domeniul computerelor. “Hei, lucrurile se intampla fara noi”, i-a spus Allen aratandu-i ziarul, iar Gates a inceput sa se plimbe prin camera, asa cum facea de fiecare data cand trebuia sa gaseasca solutii si sa ia hotarari decisive. In urmatoarele opt saptamani, cei doi au lucrat, cu frenezie, la scrierea codului care avea sa schimbe industria computerelor.
Ceea ce au facut Gates si Allen in vacanta de Craciun din anul 1974 si in ianuarie 1975, cand Gates trebuia sa se pregateasca pentru examene, a fost sa creeze un soft pentru computerele personale. “Cand Paul mi-a aratat acel ziar, nu exista ceea ce astazi numim o industrie de software, asa ca ne-am gandit ca noi am putea crea una. Si am facut-o”, isi aminteste Bill Gates. Reflectand asupra inovatiei sale ani mai tarziu, el a adaugat: “A fost cea mai importanta idee pe care am avut-o vreodata.”
Programul lui Gates si Allen le permitea oamenilor sa-si scrie propriile programe in limbaj BASIC, ceea ce a inlesnit cu mult accesul la computere si descifrat aceste masinarii folosite pana nu demult doar de initiati. In urma succesului pe care l-au avut, cei doi infiinteaza, doi ani mai tarziu, Micro-Soft, compania pe care toata lumea o stie astazi sub numele de Microsoft.
Steve Jobs a continuat munca lui Bill Gates, lansand computerul care a ramas in istorie
Steve Jobs si Steve Wozniak, fondatorii Apple
Cu inventia lui Gates si Allen in buzunar, alti doi titani ai erei digitale au lansat computerul care a ramas in istorie. Steve Jobs si Steve Wozniak infiinteaza Apple in 1975, iar in 1977 dau lovitura cu Apple II, calculatorul personal care putea fi folosit de toata lumea. Computerul continea tastatura, unitate video si de discheta si costa in jur de 2.700 de dolari, la valoarea actuala a banilor. Pentru a face Apple II si mai usor de folosit, compania a incurajat programatorii sa creeze “aplicatii” pentru el. Asa a aparut VisiCalc, un program care a transformat calculatorul de la Apple intr-un instrument usor de folosit, atat in scopuri personale, cat si in afaceri.
In urma succesului inregistrat cu Apple II, compania devine cel mai important jucator pe piata computerelor personale, iar pana in 1980 vanduse deja un milion de PC-uri in intreaga lume.
Apple II
Apple este detronata de IBM, in anii '80, mai ales dupa ce compania incheie un contract cu Microsoft pentru scrierea unui program pentru computerele sale. Acesta s-a numit MS-DOS si a fost unul dintre cele mai cunoscute si mai folosite programe din istoria computerelor. In anii '80, MS-DOS era instalat pe mai mult de 30 de milioane de computere personale, iar Microsoft catiga cate 10 dolari la fiecare copie vanduta.
Evolutia laptopului, de la 10 kg si 64 kB, la cativa sute de grame
Desi am putea fi tentati sa credem ca laptopurile au fost o continuare fireasca in evolutia PC-urilor, calculatoarele portabile si-au inceput dezvoltarea in paralel cu desktopurile. Si daca principala calitate a laptopurilor este aceea ca sunt subtiri, usoare si usor de transportat, primele astfel de device-uri nu erau nici usoare, nici atragatoare.
Osborne 1
Osborne 1, produs in 1981 de Orborne Computer Corporation, a fost primul computer portabil care s-a vandut in masa, cantarea peste 10 kg si costa 1.795 de dolari. Dispozitivul arata mai degraba ca o masina de cusut, avea un ecran de 5 inci, doua unitati de discheta de 5 ¼, o memorie de 64 kB si folosea sistemul de operare CP/M 2.2.
In 1982, Bill Gates si Kazuhiko Nishi de la Miscrosoft propun modelul TRS-80 100, care are mai multe in comun cu un laptop din ziua de atsazi. Cu ecran cu cristale lichide, memorie care putea ajunge pana la 32 kB si o baterie care cantarea un kg, laptopul s-a bucurat de un real succes, vanzandu-se in Japonia, America si Canada in 6 milioane de exemplare.
Microsoft TRS-80 Model 100
Pe tot parcursului anilor ’80 au fost lansate mai multe modele de laptopuri, dar abia la inceputul anilor ’90, Microsoft, Apple si IBM construiesc computere portabile care se apropie mai mult de epoca moderna. In 1991, Apple revolutioneaza industria cu modelele Macintosh PowerBook 100, 140 si 170 (memorie de 2-8 MB), IBM lanseaza ThinkPad 700 (memorie 16 MB), iar in 1992, Intel si Microsoft lanseaza Advanced Power Management, sistem de operare special creat pentru comptere portabile.
Macintosh PowerBook 100
Cloud Computer este serviciul care ofera desktop-uri cloud cu sistem de operare Microsoft Windows, un spatiu initial de stocare a datelor şi aplicatii de baza (antivirus, media player, Internet Explorer). Cloud Computerul tau poate fi ulterior personalizat prin adaugarea de servicii optionale, de exemplu: spatiu pe disc suplimentar (individual sau partajat), aplicatii (gratuite sau contra cost). Odata cu achizitionarea serviciului, primesti acces la portalul de administrare (self service), cu ajutorul caruia iti poti configura serviciul dupa cum doresti, precum şi acces la un magazin de aplicatii (Cloud Store) de unde poti selecta noi aplicatii pe care sa le instalezi pe Cloud Computerul tau.