Cel mai titrat si apreciat cotidian italian, Corriere Della Sera, a publicat recent un articol despre schimbarile prin care a trecut Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia si despre cum poate renaste un oras, din punct de vedere turistic, prin investitii europene.
Desi in media italiana Romania si romanii sunt adeseori prezentati dintr-o perspectiva negativa, Alba Iulia a reusit sa fie reversul medaliei si sa le arate italienilor care citesc Corriere Della Sera o latura frumoasa, incantatoare a Romaniei.
“Cetatea Alba Carolina – restaurata cu peste 50 de milioane de euro, fonduri europene”, spune autorul articolului in introducerea materialului care aduce in discutie si importanta istorica a orasului, precum si cresterea numarului de turisti inregistrata de oras de la finalizarea lucrarilor.
„400.000 de vizitatori anual si o crestere a mentiunilor sloganului orasului, Cealalta Capitala” sunt primele rezultate datorate acestor investitii, conform materialului. Autorul precizeaza si importanta rating-ului Ba1 acordat de Moody’s pentru bugetul orasului, precum si importanta acordului cu Banca Mondiala de a supraveghea planurile financiare ale orasului.
“Alba Iulia a contat in ultimul timp pe publicatii romanesti si internationale in eforturile imediate de promovare. E un motiv de mandrie cand se aminteste despre transformarea Cetatii in cel mai important cotidian din Italia, stiut fiind faptul ca italienii nu sunt usor de impresionat, daca ne gandim la patrimoniul de care dispun. Le multumim celor care gasesc un ragaz sa vorbeasca frumos despre noi”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Corriere Della Sera este cel mai popular ziar din Italia, avand zilnic un tiraj de peste 400.000 de exemplare. Ziarul este si cel mai vechi din media italiana, primul exemplar a fost publicat pe 5 martie 1876, iar din 1910 a devenit cel mai citit ziar din regiune.
Restaurarea cetatii Alba Carolina a durat cinci ani si a fost finalizata anul trecut, dupa o investitie de peste 50 de milioane de euro. Turistii care o viziteaza sunt atrasi de ceremonia de schimbare a garzii, care are loc zilnic la pranz. Soldatii sunt imbracati in uniforme ale armatei austriece medievale, iar caii sunt de rasa friziana. Cetatea se intinde pe 120 de hectare si a fost construita de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, in secolul al XVIII-lea.
Oras al Marii Uniri a Romanilor si Cealalta Capitala a Romaniei, Alba Iulia si-a inceput calatoria ca “destinatie turistica” imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Intregul Centru Istoric al orasului a fost refacut, cetatea orasului a fost renovata din fonduri europene, iar anual noi evenimente si spatii comerciale populeaza aceasta zona.
Investitiile de pana acum in renovarea celei mai mari cetati de tip vauban din Romania si in transformarea orasului Alba Iulia au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene nerambursabile, si au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al orasului, 1.500 de noi locuri de munca create in ultimii sapte ani si o rata a somajului de sub 4%.
Alba Iulia, prezentat ca un "oras model" in cel mai important cotidian italian
Sursa: Dailybusiness