Alexandru Rizea: Principala sarcină a leadershipului politic este să stabilească orientarea

 Pe fondul ultimelor frământări din societatea românească, „Forbes România” își propune să afle din mediul de business autohton ce fel de lideri ar avea nevoie România pentru a depăși situația din prezent. Altfel spus, ce fel de oameni ar fi nevoie în fruntea țării? Să-i căutăm! 

 

Alexandru Rizea, director general Lemet:

        Forbes: În viziunea dvs., care este profilul moral și profesional al Guvernului României?

        Alexandru Rizea: Importantă este funcţia de management a guvernului. Este necesar ca Guvernul României să funcţioneze conform unei organigrame aprobată de Parlament.  Aceasta trebuie să cuprindă ierarhia de la prim ministru, până la funcţionari, cu număr precis de posturi, număr de ministere, cu fişa postului pentru fiecare post.

        Trebuie stabilit clar un nivel de retribuire pentru fiecare funcţie şi post, cu fond de salarii şi bonusuri pentru realizări. Iar acestea să nu poată fi schimbate odată cu schimbarea guvernelor.

        Asta pentru că, de cele mai multe ori, odată cu schimbarea guvernelor, se schimbă aproape tot ce am scris mai sus despre leadership!

        Forbes: Care ar fi cele trei caracteristici principale ale leadership-ul politic ce ar putea să relanseze România?

        Alexandru Rizea: Principala sarcină a leadershipului politic este să stabilească orientarea, să creeze viziune pentru viitor. Pentru viitorul îndepărtat trebuie să stabilească strategii pentru producerea schimbărilor necesare.

        A doua sarcină a leadershipului politic este să comunice orientarea tuturor celor care ar putea coopera. Astfel încât să influenţeze crearea unor grupuri şi coaliţii care înţeleg viziunea şi strategiile şi le acceptă ca fiind potrivite pentru realităţile ţării.

        A treia sarcină a leadershipului politic este „energizarea” populaţiei pentru a depăşi barierele politice, birocratice legate de resurse, prin satisfacerea nevoilor umane neîmplinite.

        Forbes: Este în stare societatea civilă din România să impună adevărata agendă a României? Este suficient de coagulată?

        Alexandru Rizea: Consider că fiecare parte din societatea civilă din Romania, fiecare membru al său, are dreptul să voteze cu ocazia alegerilor de orice fel.

        Prin vot arătăm că simpatizăm cu persoane sau partide politice. După validarea alegerilor, membrii societăţii au o caracteristică comună, indiferent cu cine au votat: aşteaptă management şi leadership la nivel cât mai înalt. În acest caz, leadershipul este un proces care ajută la direcţionarea oamenilor şi a ideilor lor. Putem contribui, dar nu putem impune „Agenda României”.

 

 

Sursa: www.lemet.ro