In viitorul cel mai apropiat pe rafturile magazinelor vor fi doar produse alimentare pe ale caror etichete se vor semnaliza ingredientele alergene din compozitie si nu numai.
In viitor, ingredientele alergene din produsele alimentare vor fi trecute pe etichete in cazul produselor din magazine si in meniuri, la restaurante, din 13 decembrie. Din 2016, consumatorii trebuie informati si asupra valorii nutritive a alimentelor, conform Mediafax.
Conform Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, firmele care nu respecta noile prevederi vor fi amendate cu 1000-10.000 de lei pentru etichetare incorecta si intre 5000 si 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte in situatia in care se constata ca informatiile necesare au fost ascunse in mod intentionat.
In cadrul Regulamentului nr. 1169/2011 se prevede faptul ca este obligatorie etichetarea ingredientelor cu efecte alergene in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante.
In acelasi timp, pe eticheta va fi obligatoriu sa fie trecuta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste.
Mai mult, orice produs cu adaos de cofeina altele decat bauturile pe baza de ceai sau cafea, trebuie sa detina pe eticheta mesajul "Adaos de cofeina. Nu se recomanda copiilor si femeilor insarcinate".
Aceste produse trebuie respectate in Romania din data de 13 decembrie!