Planurile pe hartie niciodata nu prea isi regasesc corespondenta in realitate cand este vorba de construirea unei case pe pamant, a unui depozit sau a unei cladiri de birouri. In general, se constatata ca fundatia costa ceva mai mult decat te asteptai, sau ca pamantul a fost mai moale ori s-a descoperit cine stie ce canalizare de care nimeni nu mai stia. Apoi intervin racordarile la utilitati care mereu sunt mai costisitoare decat bugetul programat, si ajungi in situatia in care trebuie sa reduci din cheltuieli de la jumatatea constructiei incolo. Aceste reduceri de cheltuieli inseamna, in general, compromisuri ce se resfrang, de cele mai multe ori asupra partii de sus a cladirii, respectiv a acoperisului.
Este adevarat ca un acoperis nu trebuie sa suporte tone de ciment, dar intr-un fel, poate fi considerat parte a structurii de rezistenta a cladirii. Daca la prima ploaie apar infiltratii in tavan, aproape toate interioarele sunt compromise iar umiditatea poate afecta structura de rezistenta a cladirii mai devreme sau mai tarziu.
Piata produselor destinate acoperisurilor s-a diversificat foarte mult si, ca in orice alt domeniu, daca nu te pricepi exact ce ai nevoie si ce se potriveste cel mai bine cladirii tale, este indicat sa apelezi la o firma specializata in domeniu. Daca mergi intr-un en-gros de materiale de constructii, ti se pun in brate diverse variante, pe cand o firma specializata in acoperisuri iti recomanda solutii potrivite in functie de numerosi factori.
Materialele ce sunt folosite la acoperirea unei cladiri trebuie sa tina cont de numerosi factori, iar unul dintre acestia, adesea ignorat, este mediul natural. Construiesti aproape de malul marii unde aerul are o salinitate mai ridicata? Trebuie sa alegi, mai degraba, panouri metalice tratate corespunzator care sa nu se corodeze usor. Construiesti o locuinta cu un numar mic de etaje, in apropierea unui parc sau a unei paduri? Sunt riscuri mai mari ca acoperisul sa fie lovit de crengi sau alte obiecte inaltate de vant decat in cazul unei cladiri foarte inalte. Pentru astfel de situatii, rezistenta tiglelor trebuie sa fie mai ridicata, fiind din nou, recomandate tiglele metalice.
Incadrarea unui anumit peisaj urban poate sa impuna o anumita culoare a acoperisului caz in care te poti orienta mai degraba catre tigla ceramica ce se gaseste intr-o varietate mai mare de culori.
Si in constructia de acoperisuri, detaliile sunt extrem de importante. Profilele de etansare, foliile anticondens, coame, parazapezi sau alte accesorii pot face diferenta dintre un acoperis reusit si unul cu probleme. Este drept, bugetul ramas pentru acoperis trebuie sa acopere toate aceste cheltuieli astfel incat sa nu fii nevoit sa faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea si, implicit a rezultatelor obtinute.
Un acoperis bine pus la punct garanteaza o buna parte a confortului locatarilor sau siguranta materialelor daca este vorba de un depozit.