Cand si cum sa incepi sa-ti hranesti bebelusul cu mancare solida

Trecerea la hrana solida este unul din cele mai importante momente din viata bebelusului tau si un hop prin care treci de obicei cu emotii. Daca in primele luni de viata ale copilului tau „scapi” relativ usor cu un lapte praf de calitate preparat cum trebuie, trecerea la mancarea solida ii ofera celui mic oportunitatea de a explora noi gusturi si tie cateva griji suplimentare.

Cei mai multi copii sunt pregatiti sa treaca la mancarea solida candva intre varsta de 4 si 6 luni, mai degraba dupa 6 luni cand sistemul digestiv al bebelusului a dezvoltat enzimele necesare pentru a digera eficient o gama larga de alimente. Multi copii resping, cand sunt foarte mici, mancarea solida pentru ca nu sunt pregatiti pentru ea, insa este recomandat sa nu astepti pana dupa varsta de 8-9 luni pentru ca va fi mai greu sa il inveti sa renunte la laptele cu care s-a obisnuit deja.

Copilul tau este gata sa treaca la mancaruri solide cand poate sa-si tina capul singur, cand poate sa stea in fundulet fara sa fie asistat si cand nu mai impinge mancarea din gura. Unii copii isi exprima chiar interestul pentru mancarea adultilor si poti lua si asta ca pe un semn.

Poti incepe cu piureuri de fructe si legume, precum piureurile de morcovi, banane sau pere. Usor, usor poti trece la cereale pentru copii si alte mancaruri relativ moi care pot fi mestecate cu usurinta.

Pentru ca tot procesul sa fie mai usor pentru tine incearca sa il pui pe cel mic in scaunul inalt pentru bebelusi. Lasa-l sa se joace putin cu mancarea si sa o examineze inainte sa o manance, astfel incat sa devina un pic mai familiara. Tine minte ca mancarurile mai colorate (dar naturale) precum morcovii sau spanacul pot fi mai interesante pentru copil.

Ia-o usor, pune dar putina mancare pe lingurita si lasa-l pe cel mic sa o guste. Daca acea cantitate mica este inghitita, inseamna ca ii poti pune mai mult pe lingurita. Intr-un final cel mic va vrea sa tina chiar el lingurita si va deschide gura mai usor cand este hranit. Conteaza foarte mult si starea celui mic, atunci cand este mai alert si mai vesel iti va fi probabil mai usor sa ii dai de mancare. Nu te grabi si nu insista prea tare, ai rabdare cu bebelusul tau. In plus, urmareste-i reactiile dupa fiecare masa pentru a te asigura ca nu este alergic la ceva.

Fa totul cu multa grija si rabdare, dar si curaj, fiind mereu cu ochii pe modul in care cel mic reactioneaza la noua experienta si trecerea la mancarurile solide va fi cu siguranta un succes.

Powered by SEO monitor