Cand trebuie lasat un bebelus sa doarma in propriul pat?

Daca arunci o privire pe Google, pe forumuri sau pe bloguri, descoperi ca una din intrebarile frecvente ale proaspetelor mamici – uneori si tatici – este legata de momentul in care un bebelus poate sau trebuie sa fie mutat in propriul sau patut si chiar in camera lui.

Mutarea bebelusului in camera lui poate sa mai fie subiect de discutie, cel putin in primele luni de viata. Daca parintii opteaza pentru a il avea pe cel mic alaturi de ei, in aceeasi camera, bebelusul trebuie sa aiba neaparat propriul lui pot, inca din prima zi cand este adus acasa. Nu trebuie sa existe compromisuri. Nici ca este prea mic, nici ca este prea frig. De ce? Pentru ca riscurile de accidente sunt foarte mari.

Crezi ca este prea mic? Pe piata exista o oferta foarte larga de patuturi pentru bebe special construite ca bebelusul tau sa fie in siguranta, pana la varsta de doi, trei sau chiar patru ani cand invata sa evadeze in siguranta. Poti gasi ceva potrivit bugetului si preferintelor tale pe site-urile de profil, fie ca doresti un patut din lemn sau unul pliabil, bun si pentru calatorii.

Este prea frig? Nu si daca il „echipezi” cum trebuie. De altfel, tendinta mamelor din Romania este mai degraba sa supraliciteze la capitolul caldura fata de alte tari, in special cele nordice unde copiii mici sunt obisnuiti de la varste fragede cu temperaturi de chiar 18 sau 20 de grade. Obisnuirea organismului la o temperatura ridicata de 24 sau chiar mai multe grade poate avea un efect nedorit in scaderea capacitatii sistemului imunitar de a se dezvolta normal.

Poti lasa caloriferele ceva mai reci – nu foarte reci, evident – dar trebuie sa ai grija sa alegi o saltea de patut potrivita care sa nu pastreze umezeala, o lenjerie de pat din bumbac si o plapumioara de calitate superioara, cu o umplutura termoizolanta si non-alergica. Pe timp de iarna poti apela la sacii de dormit speciali pentru cei mici ce ii vor asigura micutului confortul de care are nevoie. Doteaza patutul si cu aparatoare pentru a nu se lovi de grilajul de lemn si pentru a-l feri de curent.

Poate ca o perioada de cateva saptamani te vei simti mai in siguranta, sa ai patutul copilului in aceeasi camera cu tine dar mult mai bine este sa il obisnuiesti cu propria lui camera inca de mic. Poti apela la cele mai de ajutor gadgeturi: interfoanele ce iti permit sa asculti in orice moment ce face cel mic. Detecteaza cel mai mic sunet, iar unele modele au si alte functii importante cum ar fi de exemplu afisarea temperaturii din camera copilului.

In magazinele online de profil gasesti tot ce iti trebuie pentru camera copilului. Depinde doar de tine cat de repede vrei sa il muti pe cel mic in propria lui camera.

Powered by SEO monitor