In domeniul decoratiunilor interioare, stilul ales nu trebuie doar sa incante vizual ci si sa reflecte personalitatea fiecaruia si sa se afle in deplina armonie cu caracteristicile casei sale.Tocmai de aceea, in momentul in care ne hotaram sa amenajam sau sa decoram locuinta avem o misiune dificila. Datorita varietatii si diversitatii poti alege dintr-o paleta larga de stiluri, clasic sau modern, vintage sau eco, sau poate chiar un mix reusit de doua sau mai multe stiluri in intreaga casa. Inainte, insa de a te decide asupra stilului ales este bine sa cunosti caracteristicile definitorii ale fiecarui stil in parte.
Stilul clasic
Un stil atemporal, ales de majoritatea deoarece acesta are avantajul de a rezista trecerii timpului.In mod sigur, o casa amenajata si decorata in stil clasic cu siguranta ca va rezista tendintelor ce se schimba de la an la an, pastrandu-si frumusetea si eleganta. Stilul clasic este definit de rafinament , bogatia detaliilor, piese de mobilier cu intarsii si modele de tapet clasic cu printuri florale, damascuri sau imprimeuri bogate. Culori calde, neutre, texturile fine si pretioase aduc nota de luminozitate si stralucire caracteristica acestui stil atat de rafinat
Stilul modern
Versatil si popular, stilul modern este cel care respecta si se adapteaza ultimelor tendinte in domeniul decoratiunilor interioare. Creativitate, originalitate si inovatie, acestea sunt trasaturile definitorii ale acestui stil. Culori puternice, mobilier cu forme drepte,din sticla , metal sau lemn, modele de tapet cu imprimeuri grafice, forme geometrice sau modele uni in culori contrastante. Bine mixat, stilul modern poate fi adaptat oricarei incaperi reusind sa-i confere o nota de dinamism si personalitate.
Stilul vintage sau retro
Aflat la polul opus stilului modern, stilul retro este definit de romantism si nostalgie. Inspiratia stilului retro vine din perioadele de glorie ale anilor 1940, 50, 60, 70. Culorile sunt puternice sau dimpotriva pale, mobilierul poate fi o replica a celui specific acelor ani sau chiar mobilier original reconditionat. Obiectele de decor amintesc si ele de farmecul vremurilor trecute. Modelele de tapet care dau farmec stilului vintage sunt cele florale, ce aduc un plus de romantism si delicatete iar dantela si catifeaua sunt nelipsite din acest decorul rafinat. Un stil elegant, pretios si romantic.
Stilul eco
Stilul eco este un stil ce a revenit in moda decoratiunilor din ultimii ani. Oamenii prefera naturaletea, interioarele simple, aerisite,spatioase si texturile naturale. Culorile inspirate din frumusetea mediului, modele de tapet cu insertii de nisip sau sticla, modele uni, tesaturi din fibre naturale, in sau bumbac.Toate acestea definesc si alcatuiesc stilul eco. Mobilierul este simplu, din lemn, pardoseala din bambus,pluta sau chiar piatra. In stilul eco, o tendinta recenta a impus chiar si folosirea pielii in decoratiuni, imbinand-o cu succes cu lemnul. Pielea aduce forta si o nota de distinctie interioarelor oferind in acelasi timp, o nota extrem de personala. Stilul eco nu se potriveste oricui. Este un stil linistit, caracterizat de simplitate. Detaliile ce se regasesc insa in decoratiuni aduc un farmec inconfundabil. In cazul in care aceste stiluri nu reusesc sa te cucereasca sau iti doresti ceva original, poti incerca combinatii surprinzatoare mizand pe stilul ecletic sau stilul shabby chic . Asadar, alegerea stilului care ne va infrumuseta casa nu este simpla insa fiecare dintre noi stie exact ce isi doreste dar mai ales care sunt culorile, formele si detaliile care ii pot aduce inspiratie si frumusete