Tarifele de închiriere pentru evenimente care se desfăşoară pe Arena Naţională urmează să fie supuse votului marţi în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Sumele încasate vor constitui venituri proprii la ALPAB şi PMB, fiind distribuite în mod egal între acestea.
Contractele de închiriere pentru evenimente vor fi încheiate de către ALPAB, care va încasa şi chiria aferentă. Preţurile vor putea fi actualizate anual.
Mai exact, este vorba despre următoarele tarife: campionatul intern de fotbal, Cupa Ligii şi Cupa României, meciuri ale echipei naţionale (13.000 de euro/ eveniment); UEFA Champions League (28.000 de euro/eveniment), UEFA Europa League (23.000 de euro/ eveniment); evenimente culturale (18.000 euro/eveniment); evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naţionale (30.000 de euro/eveniment); evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului şi spaţiilor din tribune (15 euro/mp/eveniment); închiriere spaţii birouri şi anexe pentru diverse activităţi (2,5 euro/mp/lună), evenimente sezoniere, târguri (20 lei/mp/zi), servicii de operare Stadion Arena Naţională (10.000 euro/meci sau eveniment), evenimente corporate (500 euro/ oră), filmări private (400 de euro pe oră), tururi stadion pentru grupuri de minimum zece persoane (10 lei/persoană/tur), acces pe pista de atletism exterioară (10 lei/persoană/oră), abonament pista de atletism exterioară, maximum zece şedinţe (80 lei/persoană/oră).
Primarul general Gabriela Firea a declarat că Arena Naţională a fost, până în acest moment, mai degrabă un obiectiv cu circuit închis.
"Vrem să deschidem Arena Naţională pentru organizatorii de evenimente, de concerte. În afară de perimetrul care este folosit de obicei ca stadion, există foarte multe spaţii care pot fi utilizate pentru seminarii, expoziţii, congrese. Este păcat să nu valorificăm acest potenţial şi am avut solicitări, dar nu existau tarife. Practic, nu exista posibilitatea închirierii. Prin introducerea unor tarife, practic se va permite închirierea acestor spaţii. În ceea ce priveşte competiţiile sportive, ele rămân cu acelaşi tarif, iar în privinţa manifestărilor din zona loisir, recreativă - şi anume, concerte, festivaluri - tariful a scăzut, pentru că dorim ca aceste mari evenimente să nu se desfăşoare doar în Piaţa Constituţiei, pentru că blochează foarte mult traficul din centrul Capitalei, cu efecte până în nordul şi, de asemenea, sudul Capitalei. Dorim să fie, de asemenea, închiriată şi Arena Naţională, dar la un tarif puţin mai acceptabil decât era cel de până acum. Vom ajunge la o creştere a tarifului pentru Piaţa Constituţiei, vom veni în perioada următoare cu un tarif nou, şi cu o diminuare a tarifului de la Arena Naţională, astfel încât organizatorii de evenimente să nu mai opteze doar pentru Piaţa Constituţiei din motive de preţ, generând practic disconfort bucureştenilor", a precizat ea.
În expunerea de motive semnată de edilul general se arată că, în perioada 2011 - noiembrie 2016, Arena Naţională a înregistrat o pierdere de exploatare de 40,5 milioane de lei. Acest lucru a fost cauzat şi de înregistrarea unei valori minime a veniturilor, determinate de practicarea unei game restrânse de evenimente, se menţionează în acelaşi document.
"În scopul echilibrării balanţei de venituri şi cheltuieli, în urma unei analize efectuate de PMB şi ALPAB, s-a ajuns la următoarele concluzii: ridicarea tarifelor la cote mult mai mari decât cele propuse ar scădea nivelul de atractivitate pentru organizarea competiţiilor sportive pe Arena Naţională şi nici nu ar putea acoperi cheltuielile; ar fi necesară organizarea unor activităţi, pe tot timpul anului, menite să aducă venituri suplimentare în susţinerea cheltuielilor", a precizat primarul general.