Se stie ca atat opinia publica, dar si comunitatea stiintifica, au pareri impartite in ceea ce priveste utilizarea tigarilor electronice. Cert este ca, in comparatie cu fumatul normal, inhalarea de vapori este cu mult mai prielnica organismului. Problemele intervin atunci cand se alege lichidul, intrucat acesta pe langa nicotina si solventul aferent oricarei solutii, mai contine si alti aditivi cu rol de conservare dar in principal cu rol de aromatizare al vaporilor.
Lichidele bazate pe propilen-glicol sunt in general cele mai raspandite pe piata tigarilor electronice. Pe langa solventul propilen-glicol acestea mai contin aromatizanti care dau aroma si gustul specific fiecarui lichid. Acestea sunt substante care se gasesc in mod normal in alimente, sunt folosite in industria alimentara, cosmetica si (sau) farmaceutica.
Mai jos se poate vedea o lista amanuntita a ingredientelor din care sunt compuse lichidele de tigara bazate pe propilen-glicol:
Toate aceste substante sunt certificate de un studiu independent facut de TÜV Rheinland Group. Toate aromele din tabelul de mai sus sunt aditivi alimentari folositi in industria alimentara si farmaceutica, sunt aprobate si considerate sigure in Uniunea Europeana. Nici una dintre ele nu este cancerigena !
Un alt studiu realizat recent la Universitatea din Geneva, Elvetia, a aratat ca e-lichidele de tigari electronice au in compozitie exact cea ce este scris la ingrediente
Se poate consulta articolul in totalitate aici.
Cu toate acestea, se stie compozitiae-lichidelor. Ingredientele de baza, e-lichidele sunt nicotina, si propilen glicolul sau glicerina, ca si solventi, si arome specifice. Aceasta solutie, vaporizata produce norul de vapori pe care se inhaleaza. Pe de alta parte, se vehichuleaza ca in fumul de tigari exista intre 10.000 si 100.000 de substante. Pana acum au fost identificate doar un sfert dintre acestea!
S-a constatat ca „e-lichidele pentru tigari electronice au o calitate surprinzator de buna”, si ca nivelul de nicotina din e-lichide a fost in conformitate cu cel afisat pe eticheta. Impuritatile legate de nicotina au fost relativ scazute. Niciunul dintre e-lichide nu a continut etilen glicol sau dietilen glicol.
Cercetatorii au constatat ca jumatate din sticlute au fost la standardele de impuritati pentru medicamente.
„Daca sunt comparate cu tutunul si nu cu medicamentele cu nicotina, prezenta impuritatilor in e-lichide este foarte putin relevanta, deoarece chiar si cu e-lichidele testate care contin un anumit nivel de impuritati, vapatul de tigari electronice este mult mai putin periculos decat fumatul.