Noul an nu vine cu vesti prea bune pentru mediul de afaceri. Guvernul Romaniei ar putea introduce un nou impozit, pentru firmele care lucreaza in domeniul serviciilor. Ar putea aceasta decizie sa reduca evaziunea fiscala si sa aduca bani la buget?
Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a precizat ca daca va fi introdus, impozitul forfetar se va aplica doar anumitor categorii de servicii - pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc - la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie).
„Dupa introducerea TVA-ului la incasare - care cu siguranta va conduce la inchiderea multor firme - implementarea unui sistem forfetar nu va stimula mediul de afaceri. Acest sistem forfetar, daca nu va fi bine gandit, poate fi catastrofal pentru multe firme”, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.
„Este insa adevarat ca nu se poate ca o afacere sa fie in permanenta pe pierdere de ani de zile si sa nu plateasca nimic la taxele si impozitele catre stat, asa incat pentru bugetul de stat ar putea fi o forma rapida de colectare, dar nu cred ca in ansambl ar fi o alegere sanatoasa”, a adaugat aceasta.
Potrivit Mirelei Serban, trebuie gasit un echilibru intre aceasta suma forfetara si impozitele platite, investitiile efectuate, locurile de munca, domeniul etc.
De asemenea, Ioana Hockl, partener Zamfirescu Racoti Predoiu Tax, a subliniat ca pentru anumite domenii cum ar fi industria hoteliera (mai ales pensiunile) sau gastronomica exista estimari care indica o evaziune fiscala ridicata.
“Conform datelor transmise de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in septembrie 2012, gradul de ocupare al pensiunilor este oficial de 10%, cea ce nu pare plauzibil si ne duce cu gandul ca o mare parte din clienti nu sunt inregistrati. Un impozit forfetar definit inteligent va putea aduce incasari la buget mai ridicate decat in situatia actuala”, a mentionat Ioana Hockl.
Ea a adaugat ca un astfel de impozit ar trebui sa ii dezavantajeze pe cei care faceau evaziune fiscala si spera sa ii avantajeze pe cei care plateau in mod corect impozit pe profitul fiscal obtinut.
“S-ar putea sa vedem si pensiuni care se inchid pentru ca nu au rentabilitatea necesara de a supravietui intr-o economie in care se vor colecta in mod efectiv impozite. Ca orice impozit forfetar acesta va avea si victime colaterale si unii dintre participantii in piata respectiva se vor simti nedreptatiti”, a spus oficialul Zamfirescu Racoti Predoiu Tax.
Criteriile dupa care va fi stabilit impozitul
Aceste criterii inca nu sunt cunoscute cu exactitate, insa, potrivit ministrului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, sumele de plata nu vor fi egale pentru toate serviciile si se va tine cont de indicatori relevanti: capacitatea locatiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locatiei.
„Criteriile ar trebui sa tina cont si de dezvoltarea afacerii. De exemplu, cu cat o firma creeaza mai multe locuri de munca, cu atat impozitul forfetar sa devina mai mic”, este de parere Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.
Ioana Hockl, partener Zamfirescu Racoti Predoiu Tax, considera ca numarul de paturi, mese sau scaune pot fi niste prim indicatori buni la stabilirea impozitului forfetar.
„Valoarea impozitului ar trebui ajustata si in functie de gradele de ocupare pentru diversele categorii hoteliere sau pensiuni si respectiv in functie de consumatia medie pentru tipul de restaurant/bar (determinata conform unor studii de impact)”, a mai spus Hockl.
Noul impozit, diferit de cel propus de Boc
Impozitul forfetar a fost foarte mediatizat si in perioada guvernului condus de Emil Boc. Trebuia sa se aplice din ianuarie 2011, insa s-a renuntat l-a el, invocand dificultatile care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem, orientandu-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor.
„Impozitul forfetar din perioada guvernului Boc avea un rationament diferit, se baza pe cifra de afaceri. Pentru stabilirea valorilor noului impozit forfetar guvernul a dat in lucru un studiu de impact. Valorile acestui impozit se vor baza pe rezultatele acestui studiu”, a explicat Ioana Hockl.
„De exemplu, pentru o pensiune care are un pret de 60-75 de lei de persoana si innoptare, impozitul forfetar ar putea fi de cateva sute de lei per pat pe an”, a adaugat ea.
Conform Mihaelei Serban, suma impozitului trebuie sa depinda de industrie, dar si de criteriile generale ale sistemului care va fi aplicat.
„In acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc”, a subliniat ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini.
Potrivit acesteia, motivele introducerii impozitului forfetar sunt urmatoarele:
- simplificarea administrativa la intreprinzator si la institutiile de control ale statului;
- posibilitatea evidentierii veniturilor in mod corect si realizarea de profit in vederea repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat profit vor face);
- reducerea coruptiei la exercitarea controalelor la activitatile de servicii;
- etica si echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un impozit).
Studiul de impact se va face dupa ce va avea loc discutia cu toate Asociatiile profesionale si patronale si vor fi definitivate urmatoarele aspecte: la ce categorie de servicii se aplica, cuantumul, criteriile de stabilire ale cuantumului.
Aceasta masura va creste, de asemenea, conformarea voluntara, intreprinzatorul platind cota stabilita, iar pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control, penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil, a mai spus Grapini.
Ce va aduce impozitul forfetar: "Daca nu e bine gandit, poate fi catastrofal"
Sursa: Daily Business