Ce intenționează să cumpere românii în perioada Black Friday și care sunt produsele care ajung până la urmă a fi cumpărate? În ajunul unei noi perioade de promoții, specialiștii din starcom MediaVest Group și Leo Burnett România revin cu un set de sfaturi pentru retailerii din online, dar și din offline.
Studiul realizat în 2015 de Starcom MediaVest Group și Leo Burnett România, în colaborare cu TNS România, și-a propus să ofere o imagine clară asupra comportamentului de cumpărare și a percepției pe care shopperii online din România o au asupra acestui eveniment.
Andreea Grigoroiu (Consumer Strategist - Starcom MediaVest Group) și Irina Cărbunescu (Senior Strategic Planner - Leo Burnett România) selectează cele mai importante informații rezultate din studiul anului trecut, cu un grad de aplicabilitate ridicat pentru promoția Black Friday de anul acesta.
1. Produsele promovate
Atrage clienții promovând categoriile asociate cu Black Friday (electrocasnicele, produse IT&C, produse pentru casă sau fashion), dar nu neglija nici categoriile cu investiție financiară medie sau scăzută, care s-au dovedit a avea cea mai mare rată de conversie de la intenție la achiziție: îngrijire presonală, machiaj, parfumuri, cărți, ceasuri sau jucării. De asemenea, ai în vedere că există câteva categorii de produse cu intenție de cumpărare dublă față de achizițiile efective, ceea ce arată o oportunitate mare de creștere a vânzărilor: aparate foto, console de jocuri, TV, vacanțe și computere & laptop-uri – motivul este diferența mare dintre reducerile așteptate și cele oferite.
2. Perioada de promovare
Oferă informare clară privind perioada de oferte: Black Friday și-a pierdut asocierea cu o zi anume și tinde să devină, mai curând, o perioadă. De aceea, 57% dintre românii internauți din mediul urban caută informații despre perioada exactă când are loc Black Friday pentru retailerii care îi interesează. Creează oferte customizate pe intervale orare: spre deosebire de anii trecuți, cumpărătorii nu mai atacă website-urile în toiul nopții, ci cumpără mai curând dimineața. Oferindu-le oferte pe intervale orare, se maximizează traficul și îi poți atrage pe website, nu numai în prima parte a zilei.
3. Mediile de promovare
Menține website-ul updatat permanent, trimite newsletter și asigură un SEO de calitate: 8 din 10 români investigați se informează direct de pe website-urile retailerilor, 4 din 10 citesc newsletterele, iar 3 din 10 încep să se informeze accesând motoarele de căutare. Restul surselor de informare fiind accesate într-o măsură mai mică. Nici magazinele fizice nu ar trebui subestimate: deși puțini cumpărători (sub 8%) declară că intenționează să profite de ofertele promoționale din magazine, fiind mai degrabă focusați pe online, mai mult de 20% dintre ei ajung să achiziționeze produse de aici.
4. Ofertele promovate
Transparența pentru discount-urile oferite este esențială: mai mult de jumatate dintre cei care intenționau să cumpere de Black Friday au renunțat pentru că au perceput discount-urile ca fiind „false”, idee înțeleasă prin prețul produselor ce a fost crescut cu scurt timp înainte, iar discount-ul oferit aducea prețul la cel real, de dinaintea perioadei promoționale.
5. Pornește de la interesele și motivațiile consumatorilor
Crește notorietatea magazinului online, punând accent pe diversitate de produse: principalele două motive care dictează alegerea magazinului online de la care vor face cumpărăturile. Susține cumpărătorii în găsirea cadourilor pentru sărbătorile ce urmează: al treilea motiv și cel cu rata de conversie cea mai mare pentru care românii fac cumpărături online cu ocazia Black Friday. Răsplătește clienții care au făcut cumpărături de pe website-ul tău: Black Friday este o ocazie pentru cei care cumpără de a-și dovedi talentele de shopper – calculat, calm, analist de oferte și investiții. Susține talentele de shopper ale clienților, încurajându-i să cumpere mai mult. Pentru fiecare produs cumpărat de pe website, primesc un extra discount la următorul sau alte recompense. Acestea sunt doar câteva tendințe pe care SMG RO, Leo Burnett și TNS România le-au identificat în studiul Black Friday din 2015, tendințe care vor fi urmărite și în noul studiu din acest an.
Black Friday este un studiu amplu, ce conține o măsurare calitativă și una cantitativă atât înainte de perioada Black Friday, cât și după finalizarea acestei perioade promoționale. Pentru investigarea în amănunt a comportamentului de cumpărare, chestionarele au fost aplicate pe același eșantion de 1.479 respondenți. Targetul cercetării îl constituie online users din zonele urbane, cu vârste de peste 14 ani. Pentru urmărirea unor trenduri în comportamentul internauților din zona urbană cu ocazia Black Friday, studiul ce urmează a fi realizat în 2016 va păstra aceleași coordonate metodologice ca și cel de anul trecut.
Ce vor sa cumpere si ce isi cumpara de fapt romanii de Black Friday
Sursa: dailybusiness.ro