Peste 41.000 de proprietăți rezidențiale au fost evaluate pentru creditare în perioada iulie-decembrie 2015. Vezi care a fost cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară din Capitală precum şi pentru ce judeţe au fost realizate cele mai multe rapoarte.În semestrul II din 2015 au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietăți rezidențiale, reprezentând aproape 73% din total, Pes
Baza Imobiliară de Garanții (BIG), gestionată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) prin Institutul Român de Cercetare în Evaluare (IROVAL), a strâns peste 57.000 de rapoarte de evaluare. Începând cu luna iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.
”Valoarea garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015 se ridică la peste 10,1 miliarde de Euro”, anunță Președintele ANEVAR, Daniel Manațe. ”Cele mai multe proprietăți evaluate pentru creditele acordate sunt de departe cele rezidențiale, dar cele mai scumpe proprietăți finanțate prin bancă rămân cele comerciale”.
În semestrul II din 2015 au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietăți rezidențiale, reprezentând aproape 73% din total, urmate la mare distanță de cele aproximativ 6.000 de terenuri și 5.000 de proprietăți comerciale. Cele mai valoroase
proprietăți evaluate sunt însă din zona comercială. Acestea s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de euro în cele 6 luni analizate.
”În trimestrul 4, valoarea proprietăților comerciale gajate a fost aproape dublă față de trimestrul 3, deși numeric diferența a fost mult mai mică. Tragem de aici concluzia că în ultimele 3 luni ale anului s-au vândut câteva proprietăți comerciale foarte valoroase”, adaugă Președintele ANEVAR.
Dintre proprietățile rezidențiale evaluate în perioada iulie-decembrie 2015, cele mai multe au fost apartamente de bloc (peste 30.000), reprezentând circa 73% din totalul numeric. Valoarea însumată a acestora a fost de peste 1,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 9.000 de proprietăți) au reprezentat 23% din totalul numeric.
Conform datelor din BIG, cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietățile din Ilfov (5.194 rapoarte), urmate de cele din Cluj (3.385 rapoarte), Constanța (3.113 de rapoarte), Timiș (2.818 de rapoarte) și Brașov (2.238 de rapoarte). Din Capitală, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară a fost, în semestrul II, Sectorul 3, cu 2.295 de rapoarte.
Topul pe orașe al celor mai scumpe apartamente de bloc, conform analizei pe a doua jumătate a anului trecut, plasează tot Bucureștiul în fruntea listei, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi găsite în Sf. Gheorghe (jud. Covasna), unde valoarea medie de piață pe metru pătrat ajunge la 449 de euro.
”Primii indici imobiliari extrași din BIG, deși nu foarte relevanți din punct de vedere statistic pentru că am început să colectăm aceste date abia de la jumătatea anului trecut, ne arată stabilitate pe piața imobiliară, creșterile sau scăderile din Q4 față de Q3 2015, la apartamentele de bloc, fiind nesemnificative pe majoritatea orașelor analizate”, adaugă Daniel Manațe. ”La 1 iulie 2016 vom încheia un an calendaristic de la lansarea BIG, astfel că vom putea lansa și indexul imobiliar ANEVAR.”
Cel mai activ sector din Capitala pentru creditarea imobiliara
Sursa: dailybusiness.ro