Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la formare se orientează către munca de office, reiese din datele unui proiect al Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor (FDP).
În ultimul an, cele mai căutate domenii de calificare au fost operator calculator și contabilitate, urmate de cursurile de îngrijire a bătrânilor.
“Aceste date fac parte din concluziile proiectului ”Califică-te pentru o șansă reală pe piața muncii!” implementat de FDP în perioada 1 aprilie 2014 – 30 septembrie 2015. În acest proiect am oferit cursuri de calificare pentru 329 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din București și Ilfov.Considerăm că legătura continuă cu piața muncii prin intermediul celor peste 50 de firme cu care am colaborat ne-a permis identificarea unor tendințe pe piața muncii în acest moment”, declară Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP.
După absolvirea cursurilor, cea mai mare rată de angajare (circa 50%) au avut-o participanții la cursul de sudor, care s-au angajat imediat în urma absolvirii.
Cursul de calificare ca mecanic-auto a generat o rată de angajare de aproape 30%. Pe următorul loc s-au aflat cei care au absolvit cursul pentru îngrijirea bătrânilor, cu o rată de angajare imediată de 17%. Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanții din domeniul comercial, deși informațiile din piața muncii spun că, în acest domenii, oamenii calificați se află la mare căutare.
Din cele 329 de persoane care au participat la cursurile de calificare organizate de FDP, 90% au obținut diploma recunoscută în România și Uniunea Europeană.
Jumătate din numărul celor înscriși sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puțin interesați de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanților).
“La cursuri am avut și participanți din categoria șomerilor de lungă durată, adică persoane care de mai mult de șase luni nu au un loc de muncă. Îmbucurător este faptul că 23% dintre cei care au absolvit cursurile noastre și se află în această categorie, au reușit să se angajeze imediat”, precizează Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP.
Peste 500 de persoane au primit în cadrul proiectului informaţii cu privire la tendinţele pieţei muncii şi au beneficiat de sprijin din partea specialiștilor FDP în vederea identificării aptitudinilor și intereselor profesionale, realizării cv-ului, căutării unui loc de muncă şi prezentării la interviul de angajare.
„Foarte mulți dintre cei care au apelat la noi aveau nevoie de mai multă încredere în ei pentru a-și căuta activ un loc de muncă. Consilierea le-a dat această încredere, iar cursurile au făcut ca angajatorii să fie mulțumiți de personalul calificat de noi. De asemenea, mai multe firme ne-au contactat atunci când au avut nevoie de personal. Mulțumită formatorilor și echipei cursanții au avut posibilitatea să participe la o formare de calitate, care a pus accentul pe practica în firme din domeniile de calificare. Raportul stabilit cu fiecare cursant în parte ne permite să spunem cu încredere că știm pe cine recomandăm pentru angajare”, declară Denisa Fleșner.
Domeniile în care s-a oferit calificare prin acest proiect au fost din sectorul confecții metalice și auto (sudor electric, mecanic auto), comercial (comerciant vânzător mărfuri alimentare), panificație (patiser, brutar-patiser), financiar-administrativ (competențe antreprenoriale, contabilitate primară, operator introducere, validare și prelucrare date) și asistență la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu).
Cursurile de sculer matrițer și de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizat din cauza lipsei de interes a potențialor participanți, deși angajatorii caută oameni calificați în aceste domenii.
Proiectul ”Califică-te pentru o șansă reală pe piața muncii” a avut un buget de 2.037.322 lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni! Axa prioritară 5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, domeniul major de intervenţie 5.1 - “Dezvoltarea și promovarea măsurilor active de ocupare”. ID: POSDRU/134/5.1/G/130409. Mai multe detalii pe pagina cursuri-locdemunca.fdpsr.ro
Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP) este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în anul 1996 a cărei misiune este de a oferi oportunităţi socio-educative şi de integrare profesională, persoanelor aflate în situaţie de risc social. FDP este furnizor recunoscut de formare profesională, oferă o gamă variată de cursuri de calificare cu un nivel calitativ ridicat, având o experiență de peste 5 ani în domeniu.