Cele mai frecvente cauze ale stresului legat de munca

O noua ancheta de opinie la nivel european evidentiaza faptul ca insecuritatea sau reorganizarea locului de munca este considerata a fi cea mai frecventa cauza a stresului legat de munca.

Jumatate dintre angajatii europeni sunt de parere ca stresul legat de munca este un fenomen frecvent, iar patru din zece considera ca acesta nu este gestionat corespunzator la locul lor de munca.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a treia editii a anchetei de opinie paneuropene efectuate de Ipsos MORI pentru Agentia Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA). 

Exista un grad scazut de constientizare privind existenta unor programe sau politici de facilitare a continuarii lucrului pana la varsta de pensionare sau dupa aceasta, desi majoritatea angajatilor sustin introducerea unor astfel de masuri.
Iata mai jos rezultatele studiului:

Aproximativ jumatate dintre lucratorii europeni (51%) considera ca stresul legat de munca este un fenomen frecvent la locul lor de munca, 16% dintre acestia descriindu-l drept „foarte frecvent”. 

Femeile sunt mai inclinate decat barbatii sa considere ca stresul legat de munca este frecvent (54% fata de 49%), iar angajatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 54 de ani sunt mai inclinati spre aceasta apreciere (53%) decat cei cu varsta peste 55 de ani (44%).

Perceptia asupra stresului legat de munca variaza si in functie de sectorul de activitate, angajatii din domeniul sanatatii sau al serviciilor de ingrijire fiind cei mai inclinati sa considere ca stresul legat de munca este frecvent (61%, dintre care 21% descriu fenomenul drept „foarte frecvent”).

„41% dintre angajatii europeni afirma ca stresul legat de munca nu este gestionat corespunzator la locul lor de munca, 15% dintre acestia declarand ca este gestionat «absolut necorespunzator». 

Exista o conexiune intre procentul de angajati care considera ca stresul legat de munca este frecvent la locul lor de munca si procentul celor care afirma ca fenomenul nu este gestionat corespunzator. Sapte din zece (72%) angajati europeni care considera ca stresul legat de munca este rar la locul lor de munca afirma si ca acesta este gestionat corespunzator, in timp ce sase din zece (58%) lucratori care considera acelasi fenomen ca fiind frecvent la locul lor de munca afirma totodata ca nu este gestionat corespunzator. 

In Europa, cea mai frecventa cauza a stresului legat de munca este considerata a fi insecuritatea sau reorganizarea locului de munca (72%), urmata de numarul de ore lucrate sau volumul de munca (66%).

Totusi, printre angajatii mai tineri (18-34 de ani), ambele cauze ocupa primul loc (fiecare totalizand un procent de 69%). De asemenea, lucratorii din domeniul sanatatii sau al serviciilor de ingrijire sunt mult mai inclinati decat media sa indice numarul de ore lucrate/volumul de munca (77%).

In tarile cu datorie publica mare, angajatii sunt mai inclinati sa perceapa insecuritatea sau reorganizarea locului de munca drept cauza principala a stresului legat de munca. 73% dintre lucratorii din tari cu datorie publica de peste 90% din PIB au semnalat drept cauza frecventa a stresului legat de munca insecuritatea sau reorganizarea locului de munca, fata de 66% in tarile cu datorie publica de maximum 60% din PIB.

Comportamentele inacceptabile precum intimidarea sau hartuirea sunt percepute drept cauza frecventa a stresului legat de munca de catre sase din zece angajati (59%). Un numar mai mic de angajati mentioneaza drept cauze frecvente lipsa de sprijin din partea colegilor sau a superiorilor (57%), neclaritatea rolurilor si a responsabilitatilor (52 %) sau posibilitatea redusa de a gestiona modul de organizare a muncii (46%).

Imbatranirea activa

La nivel european, jumatate dintre respondenti (52%) se asteapta ca procentul de angajati cu varsta peste 60 de ani de la locul lor de munca sa creasca pana in 2020 (43% considera aceasta evolutie improbabila). Angajatii cu varsta peste 55 de ani sunt mai inclinati sa considere ca procentul angajatilor cu varsta peste 60 de ani de la locul lor de munca va creste pana in 2020 (59%) decat respondentii cu varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani (54%) sau mai tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani (45%).

Unul din opt angajati (12%) este constient de existenta unor politici si programe de facilitare a continuarii lucrului pentru lucratorii in varsta pana la varsta de pensionare sau dupa aceasta. Gradul de constientizare a politicilor este direct proportional cu dimensiunea intreprinderii angajatoare, variind de la 7% in cazul celor mai mici intreprinderi (1-10 angajati) pana la 19% in cazul celor mai mari (cu peste 250 de angajati).

Dintre respondentii care nu stiu despre existenta acestui tip de programe si politici, 61% sustin introducerea lor. Printre grupurile mai inclinate sa sprijine astfel de politici mentionam femeile, lucratorii cu fractiune de norma, angajatii din domeniul sanatatii sau al serviciilor de ingrijire si angajatii intreprinderilor mari.

Angajatii in varsta, de peste 55 de ani, sunt doar putin mai inclinati sa sprijine astfel de politici decat cei tineri (64%, comparativ cu 61% dintre angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani, respectiv 60% dintre lucratorii cu varsta cuprinsa intre18 si 34 de ani).

La intrebarea daca sunt de parere ca angajatii in varsta, de peste 60 de ani, sunt mai predispusi la anumite comportamente decat altii:

- doar doi din zece (22%) considera ca persoanele in varsta sufera mai multe accidente de munca decat colegii lor mai tineri (procentul ramane valabil pentru majoritatea grupurilor, desi angajatii manuali sunt putin mai inclinati inspre aceasta perceptie);

- aproximativ trei din zece (28%) considera ca angajatii in varsta, de peste 60 de ani, sunt mai putin productivi la locul de munca decat colegii lor mai tineri;

-  patru din zece (42%) considera ca angajatii in varsta sunt mai inclinati sa sufere de stres legat de munca decat colegii lor mai tineri, in timp ce un procent doar cu putin mai mare (48%) apreciaza contrariul;

- sase din zece (60%) cred ca angajatii cu varsta peste 60 de ani sunt mai putin capabili sa se adapteze schimbarilor de la locul de munca decat colegii lor mai tineri, aceasta perceptie fiind impartasita de jumatate (49%) dintre angajatii mai varstnici, de peste 55 de ani. Trebuie totusi precizat ca, pe intregul esantion, unul din trei angajati (33%) considera ca este mai capabil decat altii sa se adapteze la modificarile survenite la locul de munca.