Codul Fiscal a ajuns un fel de "O mie si una de nopti", in care povestitorii (autoritatile) vin periodic cu noi versiuni care le dau cosmaruri contabililor. In ultimii 10 ani, "Constitutia business-ului" a fost modificata de peste 100 de ori!
"Modificarile la Codul Fiscal au ajuns obiect de sezon. Cum se schimba anotimpul, vine Guvernul si ne mai toarna cateva artificii, de iti da toate calculele peste cap", spune, cu amaraciune, expertul contabil Claudiu Marculescu.
Contabilii au ajuns cu nervi la limita dupa ce, in luna decembrie, Guvernul le-a mai oferit, pe tava, o modificare surpriza.
"De exemplu, ultima ordonanta care a aparut pe 13 decembrie, si care modifica practic data de depunere a declaratiilor, nu a fost legiferata, deci pur si simplu a fost aprobat actul normativ, cu aplicare 21 decembrie. Nu s-a respectat Codul Fiscal care spune ca orice modificare ar trebui legiferata cu 6 luni inainte si intra in vigoare de la 1 ianuarie anul urmator", a declarat expertul contabil Monica Fantana.
Nu este prima si probabil nici ultima modificare a Codului Fiscal facuta peste noapte. Sa nu uitam, de exemplu, ca Guvernul Ponta vrea sa introduca un impozit forfetar pentru firmele din sectorul serviciilor si ca discuta o posibila modificare a regimului de TVA pentru anumite produse.
Contabilii se plang ca au ajuns sa faca mai degraba fiscalitate decat contabilitate.
De cele mai multe ori, modificarile aduse Codului Fiscal sunt ambigue si chiar contrare principiilor de baza ale fiscalitatiiClaudiu Marculescu, expert contabil
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca practica modificarii Codului Fiscal fara respectarea regulilor nu este noua. Dateaza de ani de zile. Isi aduce aminte de doua dintre cele mai flagrante – majorarea TVA de la 19 la 24%, masura pusa in practica peste noapte, si de introducerea impozitului forfetar in 2009, o decizie care a ingropat cateva zeci de mii de intreprinderi mici.
“Din pacate, la noi se publica in Monitorul Oficial o modificare a Codului Fiscal si ulterior constatam ca are deficiente: ca nu s au prevazut toate situatiile posibile, ca au aparut probleme in implementare”, a declarat acesta.
Investitorii se plang, la randul lor ca, in conditiile in care fiscalitatea se modifica in acest ritm, nu-si pot construi un plan de afaceri sanatos pe un an, ce sa mai vorbim de previziuni multianuale.
"E timpul sa renuntam la aceste masuri fiscale periodice, de conjunctura, care bulverseaza mediul de afaceri", declara Cristian Parvan, secretarul general al AOAR
Presedintele Consiliului Investitorilor Straini in Romania, Steven van Groningen, atragea recent atentia ca schimbarile fiscale au indepartat investitorii de Romania.
"Ce asteptam de la noul Guvern este sa vedem o mai mare predictibilitate a mediului economic. Sa fie un bun administrator. Sa rezolve problema taxelor, sa colecteze eficient. Sa fie transparent, sa existe o prioritizare a proiectelor si sa finalizeze proiectele pe care le-a inceput", a declarat Steven van Groningen.
"Vrem sa vedem un mai bun proces de consultari cu toate partile. Vedem ca legile sunt modificate prin ordonante de urgenta. Este necesara o mai mare stabilitate legislativa si a celor cu care purtam dialogul. Acestia se schimba prea des", a adaugat acesta.
Evident, un investitor nu va investi pe termen lung daca nu are si nivel minim de predictibilitate si pe termen lungSteven van Groningen, presedinte Consiliul Investitorilor Straini
Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, le gaseste o scuza autoritatilor: "Bineinteles, in conjuctura economica interna, afectata de criza economica mondiala, este normala modificarea unor aspecte din Codul Fiscal. Corectarea unor masuri care, la vremea aplicabilitatii lor, isi aveau o transpunere in situatia economica. In toate tarile UE, legislatia fiscala se modifica in functie de conjunctura economica. Romania nu este un caz particular".
Fostul ministru de finante recunoaste insa ca, din pacate, in ultimii ani, Codul Fiscal a trebuit modificat pentru a aduce cat mai multe venituri bugetului de stat si nu pentru a stimula mediul de afaceri.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu a declarat zilele trecute ca va rescrie in cel mult un an Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, acte normative care in ultimii 9 ani au suferit zeci sau chiar sute de modificari, iar contribuabilii au mari probleme de aplicare a legislatiei.
"In programul de guvernare avem o serie de masuri pentru imbunatatirea legislatiei si-mi doresc ca in maxim un an sa avem o legislatie predictiva si un Cod Fiscal si Cod de procedura fiscala rescrise. Din 2003 au suferit zeci si sute de modificari", a spus Chitoiu la audierile din comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat.
El a adaugat ca de multe ori contribuabilii de buna credinta nu pot sa aplice corect legislatia fiscala pentru ca nu mai stiu ce acte normative sunt in vigoare, potrivit Mediafax.
Sunt modificari peste modificari la Codul Fiscal ca nimeni nu mai intelege nimic in momentul de fataIonut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal
Pana la rescrierea Codului Fiscal, autoritatile pregatesc noi modificari. Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor de resort ca pana marti sa finalizeze pachetul fiscal.
"Martea viitoare luam toate masurile necesare pentru finalizarea pachetului fiscal si a tuturor masurilor care trebuie luate inainte de a aproba miercuri, in sedinta de guvern, bugetul", a afirmat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern de joia trecuta.
Printre noile masuri fiscale se afla si noile reguli privind aplicarea sistemului TVA la incasare, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an.
Potrivit unui proiect de HG lansat in dezbatere publica de MFP, normele de aplicare a sistemului TVA la incasare vor fi modificate astfel incat sa se clarifice situatiile in care ulterior implementarii sistemului TVA la incasare, beneficiarul nu mentioneaza pe documentul de plata facturile achitate, scrie Avocatnet.ro.
Codul Patimilor Fiscale. Cum au ajuns contabilii sa nu mai doarma noaptea
Sursa: Daily Business