Cum privatizam mai usor companiile energetice: Le mutam din nou la Ministerul Economiei

Cum privatizam mai usor companiile energetice: Le mutam din nou la Ministerul Economiei

Companiile energetice de stat, aflate in prezent in subordinea Departamentului pentru Energie, vor trece din nou la Ministerul Economiei, in cadrul unui nou departament care se va ocupa de privatizari, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Economiei. In nota de fundamentare, autorii proiectului explica faptul ca aceasta modificare este necesara pentru eficientizarea procesului de privatizare a companiilor de stat.

Proiectul de act normativ prevede infiintarea, in subordinea Ministerului Economiei, a Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (DPAPS), care urmeaza sa preia atat portofoliul de companii din cadrul Departamentului pentru Energie, cat si societatile din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

“Se infiinteaza Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Economiei, care functioneaza in coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, denumit in continuare O.P.S.P.I., si prin preluarea atributiilor Departamentului pentru Energie de institutie publica implicata privind privatizarea”, se arata in textul proiectului de ordonanta de urgenta, citat de Agerpres.

“In scopul eficientizarii acestor structuri care sa realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intentioneaza crearea unei structuri care sa actioneze unitar si coerent astfel incat sa se asigure dezideratul programului de guvernare in conditii de eficienta si rentabilizare a companiilor de stat care sa devina competitive pe pietele pe care acestia activeaza atat la nivel national cat si regional. Aceasta structura, denumita Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, urmeaza sa se infiinteze prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, aceasta preluand inca de la infiintare atributiile institutiei publice implicate in privatizare si pentru operatorii din domeniul energetic si resurselor energetice, atributii pe care in prezent la are Directia Generala Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului in Energie din cadrul Departamentului pentru Energie”, se mai arata in nota de fundamentare.

Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede ca activitatile in domeniul administrarii si privatizarii se realizeaza pe baza ordinelor emise de ministrul Economiei.

“Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Departamentul (noul DPAPS — n.r.) exercita atributiile Ministerului Economiei privind calitatea de actionar al statului la societatile nationale, companiile nationale si celelalte societati din energie din portofoliul Ministerului Economiei, cu respectarea mandatului acordat D.P.A.P.S. potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta”, se mai arata in textul proiectului de act normativ.

Totodata, nota de fundamentare prevede si faptul ca noul DPAPS se poate ocupa si de privatizarea companiilor aflate in portofoliul altor ministere.

“De asemenea, se stabileste ca D.P.A.P.S. poate derula procesul de pregatire si realizare a privatizarii unor operatori economici aflati in portofoliul altor ministere, institutii publice, structuri sau autoritati publice, precum si exercitarea, in numele Ministerului Economiei, pe perioada procesului de pregatire si realizare a privatizarii a operatorilor economici respectivi, a drepturilor si obligatiilor aferente activitatii de administrare si privatizare a acestora, in conformitate cu mandatul dat prin hotarare a Guvernului”, spun autorii proiectului in nota explicativa.

Guvernul are in plan privatizarea in acest an a companiilor Electrica, Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia, prin listarea la bursa a unor participatii minoritare, conform memorandumului incheiat cu FMI.