Acum cativa ani era destul de scump sa iti instalezi un sistem de supraveghere, dar astazi aproape oricine poate instala cateva camere de supraveghere in casa ori la exteriorul proprietatii. Chiar si cele mai simple sisteme de supraveghere iti ofera protectie si un sentiment superior de siguranta. Este mai bine sa previi, decat sa iti para rau mai tarziu.
Camerele de supraveghere sunt folosite cu succes pentru a supraveghea case, birouri, restaurante, propria casa, apartamente, spatii comerciale, depozite, parcari, camera copiilor si in general orice spatiu sau bun pe care il doresti in siguranta.
Exista mai multe tipuri de camere de supraveghere. Poti instala aceste camere in interior sau in exterior astfel ca specificatiile vor fi putin diferite. O camera de exterior va trebui, de exemplu, sa fie rezistenta la apa si intemperii. Camerele de exterior sunt de tipul bullet, box, dome si pot fi si wireless.
Cele mai comune camere de supraveghere de interior sunt cele box, bullet, dome, IP, ascunse ori miniatura. Atunci cand cumperi camere de supraveghere trebuie sa iei in considerare si lentilele folosite, care pot fi normale sau wideangle, care permit inregistrarea imaginilor in unghiuri largi. Alt lucru important este senzorul care poate fi color sau alb-negru, CMOS sau CCD, de acesta depinzand si calitatea imaginilor inregistrate.
Cand cumperi un sistem de securitate trebuie mai intai sa te gandesti unde vrei sa amplasezi camerele de supraveghere si ce iti doresti ca acestea sa acopere. In functie de asta vei putea sa-ti dai seama daca ai nevoie de o camera fixa, una cu zoom sau care este mobila. Este recomandat sa ceri ajutorul unor profesionisti din domeniu care se vor asigura ca ai ales camerele potrivite si ca sunt amplasate corect, astfel incat imaginea sa fie intotdeauna clara si camerele sa fie intotdeauna pornite.
Un alt aspect important este unde vrei sa ai imaginile. Le poti vedea direct pe un monitor, pot fi inregistrate pe un Digital Video Recorder (DVR) sau pot fi transmise online. Este foarte recomandat ca imaginile sa fie inregistrate si sa fie pastrate intr-o baza de date macar pentru cateva saptamani. Totodata, in functie de configuratia sistemului de supraveghere, numarul de camere, bugetul disponibil si necesitati se stabileste si cum vor fi realizate conexiunile: prin cablu coaxial, wireless, fibra optica, cablu UTP.
Ca sa iti fie mai simplu, poti opta pentru un kit complet de supraveghere care include camere de supraveghere, DVR, cabluri si alte accesorii. Aceste kituri pot fi personalizate de companiile care le comercializeaza si in general vin cu recomandari specifice pentru locurile in care pot fi instalate. Oricum, instalarea ar trebui facuta de o companie autorizata astfel incat sa fii sigur ca sistemul va fi functional intotdeauna.