“In conditii normale, puterea unei birocratii complet dezvoltate este intotdeauna dominanta” – Max Weber
Formularea caracteristicilor birocratiei ii este atribuita sociologului german Max Weber (1864-1920). Birocratia este un sistem de organizare incadrat in teoria statului de drept, care functioneaza in mod specific si este structurat in mod ierarhic, avand scopul de a administra un anumit volum de resurse prin intermediul unui personal specializat, sistem care, pe langa responsabilitati si atributii dispune si de o autoritate birocratica, limitata insa prin legi si regulamente.
In viziunea lui Weber, birocratia are un rol esential in reglarea si controlul societatilor moderne. Au trecut, insa, ceva ani de la postularea acestor idei, iar acum, in era vitezei, birocratia este doar o piedica foarte mare in calea dezvoltarii societatii. Si mai ales in calea dezvoltarii economice.
Stim foarte bine ca Romania este un stat care sta sub semnul birocratiei. Nu suntem singurii, dar asta nu inseamna ca nu sunt alte tari care au eliminat birocratia. Unii aproape de tot, cum este exemplul Estoniei, acolo unde digitalizarea a adus sanse nebanuite (firmele se infiinteaza in doar cateva ore, te vezi cu autoritatile locale doar de vreo 3 ori in viata ta, iar toate documentele se transmit si se inregistreaza online pentru ca cetatenii au identitati digitale). Exista si acolo mici probleme, trebuie sa o recunoastem, insa este o imbunatatire fata de alte tari.
Si revenim la tara noastra si la mediul nostru de business puternic birocratizat. Potrivit lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), din anii ’90 si pana in prezent, s-a trecut de la cateva sute de reglementari, la o crestere de cateva mii la suta a numarului acestora. Reprezentantul patronatului IMM-urilor recunoaste faptul ca unele erau necesare, insa, pe masura ce altele devin invechite, ar trebui scoase, nu pastrate pentru a ingreuna si mai mult activitatea cetatenilor.
Citeste mai multe pe Start-up