Tinand cont de avantajele prezentate de a avea o centrala termica pe gaz, tot mai multe persoane renunta la vechile calorifere sau la caldura la „comun” si opteaza pentru a-si instala centrale proprii pe care le pot coordona dupa bunul plac. Stiu ca toti comerciantii va recomanda sa achizitionati o centrala termica in condensatie, bazandu-se pe urmatoarele motive, cum ar fi faptul ca fac parte din ultima generatie de centrale, ca sunt economice si ca au cel mai mare randament. Ceea ce va pot eu spune este ca intr-adevar asa este, dar mai adaug si faptul ca sunt centrale foarte silentioase in timpul functionarii. De asemenea, avanatajele achizitionarii unei centrale termice le veti putea observa doar in conditiile in care sistemul de incalzire este capabil de a fi dotat cu acest model.
In schimb, in acest articol vreau sa va spun care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati atunci cand instalati o centrala termica pe gaz. Pasii corecti sunt urmatorii:
1. Se recomanda ca racordarea centralei la reteaua de gaz sa se faca cu legatura rigida.
Chiar daca multi ani a fost acceptata, iar apoi neacceptata si racordarea la reteaua de gaz cu racord flexibil, respectiv omologat, cel mai bine este sa folositi legatura rigida, pentru a nu intampina probleme pe viitor.
2. Fitingurile nu se ingroapa
Fie ca sunt de cupru, de otel sau de pexal, fitingurile nu se ingroapa, deoarece, in timp, exista posibilitatea ca acestea sa curga si apar probleme. In schimb, daca dumneavoastra considerati ca e mai bine sa ingropati o parte din instalatie, putei ingropa acele conducte care sunt formate dintr-o singura bucata.
3. Termenii „cea mai racoroasa camera” nu trebuie sa existe.
In locuinta dumneavoastra, nu trebuie sa exista o camera care sa fie mai racoroasa dect celelalte, deoarece se calculeaza necesarul de incalzire pentru fiecare incapere astfel incat toate camerele sa aiba aceeasi temperatura, chiar daca una dintre ele necesita mai multa energie termica. Spre exemplu, luati in evidenta faptul ca o camera orientata cu peretii spre Nord are pierderi mai mari de caldura comparativ cu una orientate spre Sud, de aceea in respectiva camera va fi nevoie de un calorifer mai mare, pentru a suplini necesarul de incalzire.
4. Trebuie facuta proba la rece
Presiunea de test pentru proba la rece se determina in functie de presiunea maxima de eregim si de modul de executie al instalatiei, de aceea:
- o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar pentru instalatiile montate aparent si la cele montate sub finisaje uzuale;
- dublul presiunii de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatiile ce au parti care se mascheaza sub finisaje deosebite;
- presiunea prevazuta in caietul de sarcini, pentru partile din instalatii care se inglobeaza in elemente de constructie ( serpentine sau conducte in pereti, plafoane sau pardoseli, realizate numai cu tevi trase );
- la presiunile prescrise de instructiunile tehnice ISCIR, pentru partile de instalatii care sunt supuse prevederilor.
5. Sa evitati coroziuneagalvanica
Ce inseamna coroziune galvanica? Fenomenul se produce atunci cand doua metale care intra in contact direct se degradeaza prin intermediul unui electrolit. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa evitati sa puneti in instalatie un metal cu altul mai electronegativ de el, cum ar fi aluminiu alaturi de cupru si aliajele lui, bronz cu otel etc. De asemenea, trebuie sa stiti ca radiatoarele de aluminiu nu se monteaza cu tevi de cupru. In acest caz, trebuie sa alegeti. Solutia cea mai simpla pentru a instala radiatoare de aluminiu este aceea de a folosi conducte din polipropilana sau polietilena reticulata.
Sper ca acest articol v-a informat suficient cu tot ceea ce este necesar sa stiti despre modul cum se instaleaza corect o centrala termica pe gaz. De asemenea, nu uitati de toata avantajale pe care le prezinta existenta unei astfel de cetrale in locuinta dumneavoastra. Creati-va ambientul optim in propria locuinta!