Intr-un context in care omenirea se confrunta cu tot mai multe schimbari la nivel de mediu, precum si cu o serie de conditii precare de viata in tarile sub-dezvoltate, se ridica tot mai des problema risipei de alimente. Aceasta afecteaza nu doar economia, ci este o problema deopotriva etica si de mediu.
Estimarile efectuate in anul 2014 de Comisia Europeana arata ca peste 100 de milioane de tone de alimente sunt aruncate anual in tarile membre UE. De asemenea, la nivel global, aproape o treime dintre alimentele destinate oamenilor sunt pierdute sau risipite. Acest lucru are repercusiuni grave asupra mediului, amprenta de carbon la nivel global cauzata de risipa de alimente fiind estimata a fi de 2 ori mai mare decat emisiile de gaze de sera produse de mijloacele de transport terestre din SUA in anul 2010.
In acest context, institutiile responsabile cu siguranta alimentara si sanatatea populatiei, precum European Food Safety Authority (EFSA), sau Comisia Europeana incearca sa traseze cateva directii prin care risipa alimentara sa poata fi redusa cat mai mult posibil. In acest sens, deosebit de importanta este intelegerea corecta de catre consumatori a termenelor de valabilitate afisate pe ambalajul alimentelor.
Astfel, se subliniaza distinctia dintre ,,a se consuma de preferinta inainte de data…” si ,,expira la data…” (sau ,,a se consuma inainte de…”).
Prima formulare indica data pana la care alimentele isi pastreaza calitatile nutritive la cel mai ridicat nivel. In acest caz, alimentele sunt sigure pentru consum si dupa depasirea datei mentionate, cu conditia ca instructiunile de depozitare sa fie respectate, iar ambalajul sa fie intact. In schimb, isi pot pierde din gust, iar textura lor poate suferi mici modificari. Acest tip de valabilitate apare pe produse uscate, precum pastele, orezul, ciocolata, etc. Dupa desfacerea ambalajului, in acest caz trebuie respectata orice instructiune referitoare la modalitatea de depozitare si la termenul de consum dupa deschidere.
Al doilea tip de formulare, in schimb, indica data pana la care alimentele pot fi consumate in siguranta, consumul dupa aceasta data putand avea efecte negative asupra sanatatii. Acest mesaj apare pe ambalajul unor alimente extrem de perisabile, precum pestele proaspat, carnea tocata, etc. Dupa deschiderea ambalajului, trebuie de asemenea respectate toate instructiunile referitoare la depozitarea si consumarea alimentului.
Efectele risipei alimentare asupra mediului si economiei pot fi diminuate doar prin intelegerea corecta a unor aspecte referitoare la siguranta alimentara. In acest mod, oamenii pot lua decizii in mod constient si pot, astfel, ajuta la rezolvarea unor probleme globale.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.