De exemplu, o companie specializata in jocuri a intrat pe piata romaneasca in urma cu doua decenii. Pe atunci, avea doar patru angajati. Acum, numara nu mai putin de 1.000 si tot are nevoie de programatori, web designeri, testeri si designeri de jocuri.
"Nu se poate angaja oricine. Trebuie o experienta si sa fii foarte responsabil si pasionat", spune Grigoriada Stroe, directoarea departamentului de resurse umane dintr-o companie de IT specializata in jocuri.
Tocmai aceasta pasiune pentru jocuri i-a adus Andreei o slujba, dupa cateva luni de internship.
"E un domeniu in continua expansiune si am de unde invata", afirma Andreea, junior programmer la o companie de IT specializata in jocuri.
La nivel european, ar fi acum nevoie de 300.000 de astfel de specialisti.
In mijlocul acestui deficit, tara noastra s-a transformat intr-un mare centru de IT-isti. Avem cel mai mare numar de angajati in sectorul tehnologiei pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, iar la nivel mondial suntem pe locul 6.
In aceste conditii, nu este de mirare ca specialistii din IT au ajuns sa se numere printre rasfatatii pietei muncii. O analiza a site-ului economic Bloomberg arata ca salariile lor au crescut in ultimii 8 ani de 5 ori. Asa se face ca un IT-ist a ajuns sa castige astazi, in medie, 2.000 de euro.
"Asta se datoreaza in special calitatii muncii prestate", sustine Andrei Istrate, presedintele Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania.
Chiar daca sunt salarii mari pentru Romania, firmele gasesc greu specialisti, pentru ca multi vor sa lucreze in strainatate. Asa ca unele companii "importa" acum forta de munca. Muhammad Usman Riaz, nascut in Pakistan, munceste de 4 ani in tara noastra, la o companie care ofera solutii IT pentru firme de telecomunicatii din Europa.
"Romania este un hub bun pentru clientii din Europa, care incearca sa-si mute afacerile in zone mai ieftine. Iar aici este mai ieftin", sustine Muhammad.
In ultimii 10 ani, peste 50 de companii din high-tech si-au deschis birouri in Romania. In prezent, piata romaneasca se ridica la aproximativ 1 miliard de euro.