De fiecare data, mergem la doctor cu emotie si curiozitate, sperand ca misterul corpului nostru ne va fi dezvaluit putin mai mult in cateva minute. Insa nici macar doctorii nu stiu intotdeauna care e cea mai buna explicatie pentru ce ni se intampla asa ca uneori au nevoie sa arunce o privire inauntrul nostru pentru a fi siguri - fara a opera. Asa a aparut ideea de ecografie, iar tehnologia folosita astazi este derivata din cea a radarelor folosite in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Scanarea departarilor, ce permitea in acele vremuri depistarea inamicului cu mult inainte de atac, s-a transformat azi intr-o tehnica de identificare a anomaliilor care ne pot asalta organismul.
Procedeul ecografiei presupune aplicarea unei substante alunecoase cu textura de gel pe zona care se cere investigata. Apoi ecograful scaneaza din diverse unghiuri zona, creand o imagine detaliata a interiorului corpului, ceea ce ajuta medicul sa identifice eventuale motive de ingrijorare, cum ar fi chisturile. Avantajul major al acestor proceduri este ca sunt total nedureroase si pot fi facute aproximativ oricand, uneori cu o mica pregatire in prealabil.
Ecografia abdominala se realizeaza pe stomacul gol, deoarece procesul digestiv face ca intestinele sa se umple cu aer, ceea ce reduce foarte mult vizibilitatea. O ecografie abdominala ajuta la identificarea unor probleme cum ar fi calculii biliari sau unele formatiuni canceroase la organe cum ar fi ficatul, poate evidentia probleme ale rinichilor si poate permite masurarea splinei. Astfel, medicii pot sa recomande tratamentul potrivit inainte ca problemele sa devina majore.
Ecografia mamara ajuta la identificarea chisturilor formate la nivelul sanilor, precum si la diagnosticarea acestora. Un chist benign este umplut cu lichid, in vreme ce unul canceros este o formatiune solida.
Acest tip de investigatie nu prezinta in mod normal nici un fel de risc pentru sanatate. E bine sa anunti medicul care investigheaza daca te incearca vreo durere sau disconfort in timpul ecografiei, pentru ca in mod normal nu ar trebui sa simti nimic. O interpretare preliminara se face chiar de catre medicul care o efectueaza, astfel ca stii daca are rost sa te ingrijorezi –in cazul in care cel care a efectuat ecografia este un tehnician, va trebui sa astepti sfatul medicului. Insa majoritatea umflaturilor care par periculoase la mana sunt de fapt probleme minore in corp, care nu necesita atac ci mai degraba negocieri pasnice. Razboiul a fost evitat.