Cresterea numarului de solicitanti pentru inregistrarea marcilor comunitare si internationale din ultimii 3 ani a dus la un numar tot mai mare de rau voitori care doresc sa obtina sume importante profitand de neatentia solicitantilor.
Astfel, exista false "institutii" care solicita plata unei sume suplimentare celui care depune marci la inregistrare, bineinteles in contul lor, spune Elena Grecu, consilier in proprietate industriala la Nomenius.
Ea ii avertizeaza in acest sens pe cei care doresc sa inregistreze o marca comunitara si/sau internationala de aceste metode.
Cererile despre care discutam pot veni atat prin fax, email sau chiar posta continand informatii in mare parte a oficiilor de inregistrare marci (cele oficiale) cu mentiuni prezentate in chenare accentuate unde se specifica modalitati de plata, valorile si conturile unde trebuie sa fie virate sumele aferente marcilor inregistrate, precizeaza Elena Grecu.
Aceste companii pot utiliza nume care seamana denumirile unor instututii din domeniul proprietatii intelectuale, de exemplu USPTO (United States Patent and Trademark Office's), W.B.I.P. (World Bureau Intellectual Property), sau alte denumiri care sa insele foarte usor solicitantul pentru a face plata in conturile mentionate de catre acestia, unul dintre ele fiind Statele Unite ale Americii", "US".
Consilierul in proprietate industriala de la Nomenius prezinta o lista scurta cu cei care trimit solicitantilor care doresc sa inregistreze o marca internationala cereri de plata false:
• IPTS - International Patent and Trademark Service
• UPTS - Universal Patents and Trademarks Service
• WIPT - Registration of International Patent
• WDTP - Worldwide Database of Trademarks and Patents
• WPTI - World Patent and Trademark Index
• ODM - Patent Trademark Register
• RIPT - Registration of International Patent
• CPTD - Central Patent & Trademark Database
• WOIP - Globex World Organisation Intellectual Property
• WBIP - World Bureau for Intellectual Property
WIPO (World Intellectual Property Organization), OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market) si USPTO (United States Patent and Trademark Office) au facut cunoscute aceste informatii despre firmele care trimit cereri de plata false, rugand pe cei care doresc sa inregistreze marci internationale, comunitare sau valabile pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sa fie atenti si sa nu asocieze firme private cu aceste institutii.
USPTO mentioneaza faptul ca unii solicitanti care au despus marci spre inregistrare au reclamat plata taxelor pentru aceste companii private, crezand ca aceste taxe sunt necesare pentru inregistrare cerute chiar de catre USPTO. Bineinteles ca nu si-au putut niciodata recupera banii.
Mai mult, oficiile dau indicatii clare prin care se poate verifica autenticitatea corespondentei, de exemplu, USPTO atragand atentia asupra faptului ca toata corespondenta oficiala va fi de la "Oficiul marci si brevete al Statelor Uite ale Americii” cu adresa postala: “Alexandria, VA 22313-1450 oficiul postal nr 1450” iar daca va fi prin email trebuie sa contina numele de domeniu "@ uspto.gov."
Elena Grecu le recomanda celor care primesc orice scrisoare sau informare pentru plata unei sume de bani care poate fi intre 500 si 2.000 euro si la care sunt sceptici, sa apeleze la un specialist in proprietate intelectuala care sa confirme autenticitatea scrisorii.
Escrocherie cu marci: 10 institutii false de care sa te feresti la inregistrarea unui brand
Sursa: DailyBusiness