Evolutia industriei siderurgice din U.E in perioada 2016-2017

Principiile economice fundamentale care sustin punctul de vedere al unui rol mai proeminent al investitiilor par sa se fi consolidat pe parcursul anului trecut. Este prin urmare, de asteptat ca in 2016 si in special in 2017 investitiile sa fie un element determinant pentru cresterea economiei UE.

Perspectivele privind consumul real de otel pentru 2016 si 2017 sunt usor pozitive. Activitatea globala in sectoarele care folosesc  produse din otel este de asteptat sa ramana pe o pista de crestere constanta, dar nespectaculoasa. Consumul real de otel  este preconizat ca va creste, in U.E, cu 1,4% in 2016 si cu 2,1% in 2017.

Piata comunitara este coplesita de otelul chinezesc vandut la pret de dumping. Otelul vandut de China la pret de dumping pe piata UE risca sa aiba un efect toxic pentru industria siderurgică europeana. Daca in prima parte a lui 2015 preturile pe piata otelului au fost relativ stabile, in a doua parte a anului preturile au cunoscut scaderi dramatice, iar producatorii europeni pun acest fenomen pe seama produselor metalurgice vandute la preturi sub pretul de productie de combinatele din China. 

Perspectivele pentru exporturile de otel, din U.E,  in perioada 2016 - 2017 raman destul de incerte. Concurenta internationala pare sa ramana feroce, atata timp cat mai multe piete emergente majore se confrunta cu probleme economice si ca o consecinta se va vedea o presiune asupra cererii de otel. Fara o corectie necesara asupra productiei, surplusul de aprovizionare trebuie sa-si gaseasca loc pe pietele internationale de otel.

Cererea interna de otel pe piata din UE este de asteptat sa creasca doar modest  in intervalul 2016 - 2017. China va continua sa joace un rol crucial in stabilizarea balantei cerere-oferta la nivel mondial. Intrebarea cheie este daca China va fi capabila sa-si alinieze in mod adecvat exporturile si productia cu scaderea nivelului cererii, intr-un timp relativ scurt.

Cresterea economica europeana se preconizeaza ca o sa alimenteze o crestere de 1,5 la suta a cererii de otel in UE, anul acesta. Producatorii locali vad insa putine beneficii din cauza importurilor in crestere.