Firmelor cu restanţe la stat de peste 1 mil. lei li se poate şterge 50% din datorie. 2.693 de companii, dintre care 2.634 private, au restanţe de 5 mld. euro la stat.

Firmelor cu restanţe la stat de peste 1 mil. lei li se poate şterge 50% din datorie. 2.693 de companii, dintre care 2.634 private, au restanţe de 5 mld. euro la stat. Firmelor cu restanţe la stat de peste 1 mil. lei li se poate şterge 50% din datorie. 2.693 de companii, dintre care 2.634 private, au restanţe de 5 mld. euro la stat.

Companiile cu datorii la stat mai mari de 1 milion de lei pot să obţină o reducere a datoriei de până la 50%, conform unei legi care îi ajută pe restanţieri să îşi plătească eşalonat datoriile ♦ Prima condiţie: să depună până pe 30 septembrie 2019 la Fisc o notificare în acest sens; în caz contrar, vor intra automat în insolvenţă în primul trimestru din 2020.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă care a intrat în vigoare în luna august a acestui an permite companiilor cu datorii la stat de peste 1 mil. lei să îşi reeşa­lo­neze plata acestor restanţe, în anumite con­diţii, şi totodată să beneficieze de unele scutiri la plata datoriilor. În pre­zent, aproximativ 2.600 de companii înre­gistrează datorii de peste 24 mld. lei (5 mld. euro) la stat şi se înscriu în cate­goria firmelor cu restanţe de peste 1 mil. lei mai vechi de un an.

„Cele aproximativ 2.600 de firme au două variante: fie depun la Fisc noti­fica­rea privind intenţia de restructurare până la 30 septembrie 2019, fie nu depun această notificare şi vor intra automat în insolvenţă, având în vedere că Fiscul are obligaţia ca în termen de 60 de zile după 8 februarie 2020 să ceară declanşarea pro­cedurii insolvenţei companiilor care au datorii de peste 1 mil. lei la stat“, a explicat Adrian Vascu, senior partner în ca­drul companiei de consultanţă finan­ci­ară Veridio. Astfel, chiar dacă nu au încă pla­nul de restructurare, firmele aflate în această situaţie trebuie să depună notificarea la Fisc dacă vor să evite in­sol­venţa. „Statul putea să ceară insolvenţa şi până acum companiilor cu datorii mai mari de 40.000 de lei la buget, dar nu a făcut-o probabil din raţiuni sociale, pentru că 2.600 de firme au clienţi, furni­zori, un număr semnificativ de angajaţi. Acum însă va fi obligat să ceară in­sol­venţa firmelor care nu depun notificarea privind restructurarea. Cu alte cuvinte, ori intri în restructurare, vei avea un plan şi mi-l arăţi şi eu pot, ca stat, să fiu de acord sau nu cu el, ori îţi voi cere in­sol­venţa. De fapt, statul nu vrea să le mai lase aşa pe cele 2.600 de companii cu datorii la bugetul de stat, le obligă să se restruc­tureze sau le cere insolvenţa, dar după ce le-a mai dat o şansă“, a mai spus Adrian Vascu.

Main multe pe Zf.ro